D.I.C. Veritas

e-Veritas, 17.02.2023,HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 17. februar

1992.

* Predstavnici Crne Gore i Srbije dogovorili su se u Beogradu da se za mjesec  dana sačini nacrt Ustava nove zajedničke države, koji će verifikovati skupštine te dvije republike, a potom ga uputiti Saveznoj Skupštini.

*Pripadnici izviđačko-diverzantske čete Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), kojom je komandovao Tomislav Madi, 17. februara 1992. godine u Cerni kod Županje likvidirali su četveročlanu porodicu OlujićRadomira (38), njegovu suprugu Anicu (37) i njihovu maloljetnu djecu Milenu (16) i Marka (13)

1993.

* U Kremnoj kod Prnjavora sahranjen Veljko Milanković, komandant bataljona “Vukovi sa Vučjaka”.

1994.

* Na sastanku Hrvatske i Srpske Komisije za nestale, na kontrolonoj tački UNPROFOR-a kod Sarvaša, srpska strane je iznijela podatak da je na vukovarskom groblju pokopano 376 neidentifikovanih lica.

1995.

* Prilikom susreta sa predsjednikom RS Radovanom Karadžićem u Gradišci, predsjednik RSK Milan Martić je izjavio: “Mi smo jedan narod, jedna teritorija, ma koliko se to sviđalo ili ne sviđalo nekom. Mi smo jedna država i niko nas neće više dijeliti.”

* Odbor za unutrašnju politiku i nacionalnu sigurnost Sabora Hrvatske zaključio je da je plan “Z-4” protivustavan i zato je neprihvatljiv za Hrvatsku.

* Nakon dvodnevnog sasatanak u Beogradu o nestalima i nasilno odvedenima osobama , major Ivan Grujić, predsjednik hrvatske vladine Komisije za zatočene i nestale, rekao je : “Predali smo 2.847 zahtijeva za traženje, tako da nema niti jedne osobe koju tražimo a za koju ovoga trenutka ne zna i druga strana”.

 

 

 Veritas.info

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.