D.I.C. Veritas

e-Veritas, 17.07.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 17. Jul

1990.

* Odbornici SO Dvor na Uni donijeli su odluku o pristupanju ove opštine Zajednici opština Sjeverne Dalmacije i Like.

* U centru “Sava” u Beogradu završen je Prvi Kongres SPS. Donesena je odluka o gašenju SK Srbije. Udruživanjem SKS i SSRH, a  za prvog predsjednika nove partije izabran je, ubjedljivom većinom, Slobodan Milošević.

1991.

* U Dvoru na Uni se vode žestoke borbe između pripadnika milicije Sao Krajine i snaga MUP-a Hrvatske.

* Na teritorijama opština Bosanskog Novog, Bosanske Dubice, Bosanske Gradiške, Srpca i Banja Luke nalaze se zbjegovi srpskih izbjeglica iz Hrvatske.

* Predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman i savezni sekretar za NO genral JNA Veljko Kadijević sastali su se u vojnovazduhoplovnoj bazi u Zadru. Oni su razgovarali o mogućnostima zaustavljanja ratnih sukoba u Hrvatskoj.

* U region Jasenovca Hrvatske oružane snage ispalile su protivavionsku raketu na avion RV i PVO JNA tipa “Super galeb”. Pilot aparata uspio je da manevrom izbjegne raketu.

1992.

* Daglas Herd, britanski ministar spoljnih poslova i predsjedavajaću Ministarskog savjeta EZ, posjetom Zagrebu i Sarajevu započeo je svoju jugoslovensku turneju, s ciljem da ispita mogućnosti obnavljanja konferencije o Jugolsovaiji pod pokriviteljstvom EZ.

* Rusija se priključila Rezolucijom SB UN formalnom odlukom predsjednika Borisa Jeljcina kojom se zamrzavaju odnosi sa Saveznom Republikom Jugolsavijom.

1993.

* Predsjednik R. Srbije Slobodan Milošević i predsjednik RH Franjo Tuđman, poslije sastanka održanog u Ženevi u organizaciji kopredsjedvajućih Konferencije o Jugoslaviji Torvalda Stoltenberga i Dejvida Ovena, između ostalog su i izrazili zadovoljstvo postignutim rješenjem o problemima za Maslenički most, Zemunik i Peruću. Predjsenici su pozdravili postignuti dogovor o prekidu neprijateljstava. Sporazum ocjenjuju kao značajana korak na putu normalizacije srpsko-hrvatskih odnosa u cijelini.

1995.

* General Ante Gotovina, komandant zbornog područja Split HV, na sastanku na Brionima sa predsjednikom Hrvatske Franjom Tuđmanom i hrvatskim vojnim rukovodstvom zatražio je odobrenje da nasatavi dalje prodiranje svojih jedinica prema području planine Dinara, kako bi osvojio Grahovo i Glamoč i stvorio uslove za “oslobađanje teritorija Republike Hrvatske koja je pod kontrolom Srba” (operacija “Ljeto 1995”).

* Na liniji razdvajanja kod Osijeka tri sata trajao je minobacački okršaj između pripadnika Vojske Hrvatske i jedinica SVK. Tom prilikom poginuo je jedan hrvatski vojnik a pet ih je ranjeno.

* Borislav Mikelić, predsjednik Vlade RSK u ostavci, izjavio je da su novi izbori jedino rješenje za političku krizu u RSK.

 

Veritas.info

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.