D.I.C. Veritas

e-Veritas, 17.07.2023, ŽS u Zagrebu: pripremno ročište u predmetu protiv opt. Milana Tomića i dr. zbog ratnog zločina

Pred Županijskim sudom u Zagrebu za danas je zakazano pripremno ročište u krivičnom predmetu protiv opt: Milana Tomića (1950), Milorada Tomića (1953), Vladimira Prelića (1959), Đorđa Čonevskog (1965), Slavka Vinaji (1960), Ranka Bolte (1964) i Dragana Branimira (1957) zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Optužnicom Županijskog državnog odvjetništva u Bjelovaru od 09.10.1992. god. optuženima se stavlja na teret da su kao komandanti bivše JNA, naređivali bombardovanje civilnih objekata na području opština Daruvar, Pakrac, Garešnica, Grubišino Polje, Virovitica, Križevci i Bjelovar u kojima je stradalo više osoba te ih je više teško povređeno a nastala je i materijalna šteta velikih razmjera.

Temeljem izmjena Zakona o primjeni Statuta MKSJ, predmet je na postupanje dostavljen Županijskom sudu u Zagrebu kao stvarno i mjesno nadležnom sudu, a zastupanje optužbe je preuzelo Županijsko odvjetništvo u Zagrebu.

Optuženima s sudi u odsustvu pošto su nedostupni hrvatskim organima krivičnog gonjenja.

Prema Veritasovim podacima opt. Ranko Bolta na osnovu međunarodne potjernice raspisane od strane hrvatskog pravosuđa, uhapšen je dana 24.07.2009. godine na području BiH, ali je protiv njega obustavljen ekstradicioni postupak pošto je utvrđeno da posjeduje državljanstvo BiH.

Po Veritasovim informacja u međuvremenu je (2015) umro opt. Milorad Tomić.

 

Veritas.info

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.