D.I.C. Veritas

e-Veritas, 18.02.2023, U Irskoj ekstradicioni postupak protiv Srbina Vojislava Buzakovića

U Irskoj je 1. februara ove godine po “Europskom uhidbenom nalogu” Županijskog suda u Osijeku policija uhapsila Srbina Buzaković Vojislava (1996) rodom iz Petrovaca kod Vukovara zbog navodno počinjenog krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Irsko pravosuđe je protiv uhapšenog Buzakovića otvorilo ekstradicioni postupak, i nakon dva dana provedena u ekstradicionom pritvoru, pušten je na slobodu uz mjeru svakodnevnog javljanja policiji.

Prema dokumentaciji kojom raspoleže Veritas, protiv Buzakovićai još 8 osoba Županijsko državno odvjetništvo u  Vukovaru podiglo je optužnicu 4. septembra 2007. godine, koja ih tereti da su od početka avgusta 1991. do kraja februara 1992. u Petrovcima, u prostorijama milicije SAO Krajine, kao pripadnici milicije i paravojnih jedinica, protupravno privodili, zatvarali, ispitivali, tukli i na druge načine zlostavljali civilne osobe, s tim da se Buzaković tereti za učestvovanje u fizičkom maltretiranju četiri osobe (Irineja Nađorđa, Janka Tirkajle, Mihajla i Pere Hardi). Pomenutom optužnicom, pored Vojislava Buzakovića, još su optuženi: Nikola Radojčić, Miroslav Ivan, Milenko Đurđević, Predrag Stojčević, Dragan Žakula i Duško Samardžić, svi u odsustvu, te Željko Vujić, u prisustvu. Branioci po službenoj dužnosti svih optuženih podnijeli su prigovore protiv optužnice, ali ih je Županijski sud u Vukovaru rješenjem od 3. aprila 2008. odbio kao neosnovane.

Dana 9. juna 2011. godine, Vanraspravno vijeće Županijskog suda u Vukovaru razdvojilo je krivični postupak u odnosu na optuženika Željka Vujića, ali je, nakon prvog rošišta za glavni pretres,  obustavilo postupak protiv njega zbog smrti.

Predmet je u međuvremenu, zbog promjene u nadležnosti za procesuiranje ratnih zločina, ustupljen Županijskom sudu u Osijeku, koji je 12. jula 2022. za Buzakovića izdao “evropski nalog za hapšenje”, na osnovu kojeg je i lišen slobode u Irskoj, gdje već dugi niz godina živi sa porodicom i čije državljanstvo je u međuvremenu stekao.

Na osnovu hrvatske međunarodne potjernice, 5. januara 2020. na aerodromu u Malmeu, švedska policija uhapsila je opt. Milenka Đurđevića, koji je, nakon provedenog ekstradicionog postupka, u avgustu 2020. godine izručen u Hrvatsku. Nepravosnažnom presudom Županijskog suda u Osijeku od 14. februara 2022. Đurđević je proglašen krivim i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od tri (3) godine.

Županijski sud u Osijeku je protiv opt.. Duška Samardžića i Dragana Žakule 10. maja 2021. donio rješenja o obustavi krivičnog postupka zbog prekvalifikacije na krivično djelo oružane pobune.

 

Veritas.info

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.