D.I.C. Veritas

e-Veritas, 18.09.2022, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 18. septembar

1991.

– Gojko Šušak imenovan za novog ministra odbrane Hrvatske vlade. Šušak je mjesto ministra preuzeo od Luke Bebića.

– Na jugoslovenskom graničnom prelazu Terezino Polje prema Mađarskoj postavljena je tabla sa natpisom Republika Hrvatska

– Između kriznog štaba Gospića, kojeg je predvodio Dasović Ivan i komandanta u Gospiću potpukovnika Pešut Ilije (1946), dogovoreno je da se prestane sa borbenim dejstvima i da se starješine i vojnici prebace na slobodnu teritoriju. Međutim, dogovora se nisu držale jednice MUP-a i ZNG-a RH, već su odmah nakon prestanka borbenih dejstava sve starješine odveli u bolnicu gdje su bile smještene jedinice MUP-a i ZNG-a i podvrgnute ispitivanju i torturi, zbog čega je potpukovnik Pešuti izvršio samoubistvo, dok su ostale starješine odvedene u priručne zatvore u S. Klanac, S. Smiljan, S. Zablato i u Okružni zatvor u Gospiću, gdje su ih presvukli u civilna odjela i podvrgli mučenjima.

 

1994.

– Predsjednik Vlade RSK Borislav Mikelić je u intervjuu Radio Kragujevcu rekao da je neprihvatljiva uredba RS o privremenom plaćanju carine, akciza i poreza na promet: „Nemoguće je tražiti od firme iz RSK da za kupljenu robu u Jugoslaviji na ulazu u Koridor pokaže uplatnicu i plati 40% njene vrednosti“.

– Na godišnjoj konferenciji Hrvatska stranka prava u Rijeci, najjača desničarska stranka u Hrvatskoj založila se za ukidanje Ustavnog zakona o posebnom položaju Srba (Ustavni zakon o ljudskim pravima i slobodama i pravima nacionalnih i etničkih zajednica ili manjina u RH), predložila „konfiskaciju imovine onima koji su učestvovali u oružanoj pobuni protiv Hrvatske“ i osudila regionalističku politiku Istre. Lider ove stranke Ante Đapić oštro se usprotivio bio kakvim pregovorima sa SRJ i normalizaciji odnosa.

 

1995.

– U artiljerijskom napadu regularnih jedinica Hrvatske vojske na civilno stanovništvo i objekte u Kozarskoj Dubici na uže gradsko jezgro ispaljeno je preko 3.500 granata raznih kalibara. U višečasovnom granatiranju stradalo je 36 civila, a načinjena je ogromna materijalna šteta, saopštila je infromativna služba GŠ VRS.

 

Veritas.info

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.