D.I.C. Veritas

e-Veritas, 18.09.2022, U slučaju „Medić“ optužnica vraćena tužilaštvu na doradu

Županijsko državno odvjetništvo (tužilaštvo) u Osijeku je 11. juna, 1956.), donijelo rješenje o provođenju istrage protiv osumničenog Vojislava Medića (1956), državljanina Republike Hrvatske i Republike Srbije, koji je 6. juna uhapšen prilikom ulaska iz Srbije u Hrvatsku, zbog osnovane sumnje na učin krivičnog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.

Tereti se da od sredine novembra 1991. godine pa do 14. avgusta 1992, na području Republike Srbije, tokom oružanog sukoba na teritoriji Republike Hrvatske između regularnih oružanih snaga hrvatske vojske i policije s naoružanim paravojnim formacijama pobunjenih Srba i snagama JNA, na napuštenoj stočnoj farmi u blizini mjesta Stajićevo, u dijelu Kazneno-popravnog doma Sremska Mitrovica i u Nišu, osnovani logori u koje je s područja Republike Hrvatske dovedeno i zatočeno više stotina zarobljenih pripadnika oružanih jedinica Republike Hrvatske,  kao jedan od ispitivača u tim logorima postupio protivno pravilima međunarodnog ratnog i humanitarnog običajnog prava o postupanju s ratnim zarobljenicima, tako da ih je prilikom ispitivanja fizički zlostavljao, izlagao ih uvredljivim i ponižavajućim postupcima,  pri čemu im je zadavana fizička i psihička bol i time ih prisiljavao da daju iskaze koji su njemu odgovarali, te da je davao odobrenje prisutnim stražarima da ih tuku, što su oni i činili, a prilikom ispitivanja je govorio da paze što će reći pokazujući im pretučene članove porodice.

Sudja istrage Županijskog suda u Osijeku prihvatio je prijedlog državnog odvjetništva i 11. juna iste godine  protiv okrivljenog odredio istražni zatvor zbog opasnosti od bijega.

Već 27. jula protiv okrivljenog podignuta je i optužnica, što je, po Veritasovim saznanjima, najkraća istraga ikad vođena  za krivična djela ratnih zločina.

Hapšenje, otvaranje istrage i podizanje optužnice popratili su skoro svi mediji u regionu. Međutim, mediji nisu zabilježili da je u međuvremenu održana i sjednica optužnog vijeća ŽS u Osijeku, koje je, po prijedlogu odbrane, optužnicu vratilo u fazu istrage na doradu. Tužilaštvu je naloženo da se roku od dva mjeseca mora podići nova optužnica, a to znači da će u suprotnom postupak biti obustavljen.

Nakon što je optužnica vraćena na doradu, državno odvjetništvo  (tužilaštvo) je naložilo  policijskom istražiocu da sprovede radnju prepoznavanja  okrivljenika od strane svih oštećenika. Odbrana se usprotivila takvoj radnji prepoznavanja, jer se prepoznavanje obavlja na klasičan način u vrsti sa još četiri druge osobe, što objektivno nije valjano niti je to saglasno zakonu, budući se radnja obavlja sa odmakom od više od 30 godina od događaja, a i zbog toga što se na društvenim mrežama pojavila fotografija okrivljenog u približnoj životnoj dobi sadašnjim godinama starosti, što praktično sugerše svakom svjedoku da ga prepozna.

 

Veritas.info 

 

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.