D.I.C. Veritas

e-Veritas, 18.10.2022, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 18. oktobar

1990.

* U razgovorima sa stranim novinarima hrvatski predsjednik Franjo Tuđman rekao je da Hrvatska ne može prihvatiti ni jednu drugu soluciju za rekonstrukciju Ustava SFRJ osim konfederacije suverenih republika.

1991.

* U Hagu je otvoreno plenarno zasjedanje Konferencije o Jugoslaviji na najvišem nivou. Pod predsjedništvom lorda Karingtona i holandskog šefa diplomatije Hansa van den Bruka, kao predsjednika Ministarskog savjeta EZ učestvuju predsjednici svih jugoslovenskih  republika, svi članovi Predsjedništva SFRJ, premijer Ante Marković i Savezni sekretar za inostrane poslove Budimir Lončar. Razmatran je prijedlog Deklaracije o Jugoslaviji sa kompleksnim aranžmanom za rješavanje krize. Aranžman se zasnivao na suverenosti i nezavisnosti republika, dotadašnjih federalnih jedinica, njihovom međunarodnom priznanju kao država, mogućnostima slobodne asocijacije i mehanizma za zaštitu ljudskih prava nacionalnih i etničkih grupa. Predviđen je tzv. specijalni status za oblasti u kojima pripadnici neke nacionalne ili etničke grupe čine većinu. U Deklaraciji je posebno spomenut takav status za Srbe u Hrvatskoj.

* Ubijanja u Gospiću se nastavljaju. Pantelić Milan (1934),  službenik, ubijen zajedno u dvorištu sa svojom suprugom Anđelkom (1941), njihova kćer Mirjana Pantelić (1963) silovana je u dvorištu i odvedena u nepozantom pravcu, Milanovo tjelo je pronađeno i sahranjeno,  a za Anđelkom i Mirjanom se još uvijek traga. Uhapšeni i likvidirani su i supružnici Orlović Mileva (1949) i Miloš (1940), Radić Pantelija (1930), Svilar Petar (1947)…

* U Vinkovcima su ubijeni supružnici Tarbuk Branko (1941) i Tarbuk Ilka (1943). Počinilac nepoznat.

* Sredinom oktobra stradali su supružnici Vučković Mihajlo (1930) i Ljubica (1931) rođ. Rajčević, iz Marina sela – Ribnjaci, te Ignjatović Stoja (1933) rođ. Gunjević iz Pakračkog Antunovca i njen sin Ignjatović Mladen (1955) iz Marina sela. Mihajlo i Stoja su 18., a Ljubica i Mladen 20. oktobra 1991. godine odvedeni u Pakračku poljanu na informativni razgovor, sa kojeg se više nikada nisu vratili. Ove dve porodice povezane su prijateljskim i rodbinskim vezama, naime Stojina ćerka, a Mladenova sestra udata je za sina Vučković Ljubice i Mihajla.

 

 1993.

* Koopredsjednici međunarodne konferencije o bivšoj Jugoslaviji, Oven i Stoltenberg, u Zagrebu su razgovarali sa hrvatskim predsjednikom Tuđmanom, sa namjerom da organizuju bilateralne razgovore između Srba i Hrvata i time spriječe eskalaciju daljih ratnih sukoba.

 

1994.

* Hrvatski minister spoljnih poslova Mate Granić informisao je Odbor za spoljnu politiku Sabora Hrvatske da će uskoro biti poznat plan Mini kontakt grupe, koji će sačiniti ambasadori SAD i Rusije, Piter Galbrajt i Leonid Kerestedžijanac, kao i ambasadori UN i EU, Kai Eide i Gerd Arens, (Grupa Z-4), “za mirnu reintegraciju UNPA-zona u ustavnopravni poredak Hrvatske.”

* Kopredsjednik Međunarodne konferencije o bivšoj Jugoslaviji, lord Dejvid Oven, je na konferenciji za štampu izrazio zabrinutost za budućnost UNPROFOR-a u Hrvatskoj, rekavši: “Ako do januara ne ostvarimo značajan napredak, nema sumnje da su šanse za obnavljanje mandata vrlo slabe”.

1995.

* SB UN još jednom je upozorio hrvatsku vladu zbog sistematskog kršenja ljudskih prava srpskog življa u RS Krajini i zbog pretnji da će Hrvatska napasti Istočnu Slavoniju. Slična upozorenja uputili su Britanija i SAD, nakon razgovora britanskog ministra spoljnih poslova, Malkolma Rifkinda, i američkog savjetnika za pitanja nacionalne bezbjednosti, Entoni Lejka.

 

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.