D.I.C. Veritas

e-Veritas, 19.04.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 19. april

1992.

* Informativna služba agencije komande RV I PVO JNA potvrdila je agenciji Tanjug da su u Mostaru kidnapovana dva pilota JNA (major Milan Mićić i kapetan prve klase Dragan Arsovski).

Iz pisma  majora Mićića sudcu Županijskog suda u Splitu: “Nakon što sam otet u Mostaru odveden sam u Grude, gdje sam boravio do jedan sat poslije pola noći. 20-og aprila iz Gruda sam odveden u Loru, gdje sam ostao sve do razmjene 14. augusta 1992. godine.Po profesiji sam vojni pilot helikoptera – transportnog, a u Mostaru sam kidnapovan kao civil, naravno i bez naoružanja…

Ipak, vratimo se na Loru, o kojoj i Vi ponešto znate. Bilo je psihičkog, fizičkog maltretiranja, pa čak i sa smrtnim ishodima. To što je rađeno u Lori, ne može biti opisano u ovom pismu, ovdje samo opet Vama kao predstavniku pravde jedne države, koja mora da prihvati činjenicu da su se neki njeni pojedinci ponašali kao zločinci.”

1993.

* Generalštab Vojske Jugoslavije demantovao je tvrdnje nekih američkih glasila o umiješanosti Vojske Jugoslavije u rat u Bosni. U saopštenju Generalštaba se ističe da međunarodna javnost nije reagovala na višemjesečno stradanje srpskog stanovništva u Istočnoj Bosni, gde je masakrirano 1.200 Srba i spaljeno više desetina sela. Od te javnosti se krije da više od 50.000 pripadnika regularne vojske RH učestvuje od početka rata na tlu BiH. U saopštenju se tvrdi da Vojska Jugoslavije nije prisutna u BiH i da se tamo Srbi bore za svoj biološki opstanak.

1995.

* Aerodrom na Krku postao je velika vazdušna luka odakle se Muslimani iz BiH snabdjevaju oružjem, dok od tih količina 30% uzima Hrvatska za aerodromske usluge, tvrdi beogradski list “Telegraf”. O ovome se u SAD raspravljalo na najvišem nivou i većina visokih američkih funkcionera bila je za to da se ova tajna operacija objelodani i da se Iran, koji je glavni Izetbegovićev snabdjevač oružjem, prinudi na povlačenje. Međutim, američki sekretar za odbranu, Entoni Lejk, odlučio je da Stejt Department “zažmuri” na ovu operaciju, piše list “Telegraf”.

 

Veritas.info

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.