D.I.C. Veritas

e-Veritas, 19.06.2021, Saopštenje o identifikaciji dvojice Srba u Zagrebu

Prema zvaničnom saopštenju Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije, juče je u Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu, u prisustvu članova porodica, obavljena identifikacija posmrtnih ostataka dvije žrtve srpske nacionalnosti, koje su stradale u akciji hrvatske vojske i policije “Oluja” 1995. godine na području Hrvatske, a posmrtni ostaci su ekshumirani na groblju u Šašu  i Kninu.I Ministarstvo hrvatskih branitelja u jučerašnjem zvaničnom saopštenju potvrđuje ovu informaciju, napominjući da je “provedena identifikacija posmrtnih ostataka osoba smrtno stradalih u Domovinskom ratu… nestale 1995. godine na području Sisačko-moslavačke i Šibensko-kninske županije”.Ni u jednom ni u drugom saopštenju ne navode se imena identifikovanih žrtava.

Zbog Veritasova zalaganja za princip da svaka žrtva, bez obzira kojoj je strani za života pripadala, mora imati ime koje se mora javno navesti i kada se identifikuju i sahranjuju njeni posmrtni ostaci, objavljujemo osnovne osobne podatke te okolnosti, način, vrijeme i mjesto stradanja juče identifikovanih žrtava.

Jedan od identifikovanih je Guša Dmitra Božo(83) iz Zemunika Gornjeg, opština Zadar.

Božu su zbog bolesti i starosti sin Stevan i unuk Milan iz njihove kuće u Zemuniku Gornjem, koja se nalazila na prvoj liniji fronta, u toku rata smjestili u kuću jednog prijatelja u zaseoku Krvavice kod Knina, gdje ga je zatekla i hrvatska akcija poznata pod kodnim nazivom “Oluja”. Stevan i Milan su sa porodicama krenuli u egzodus iz rodnog sela. U dilemi da li da odu i po Božu i da ga povedu sa sobom u neizvjesnost, prevladala je zdrava logika, na koju su ih poticali i sumještani, da ne rizikuju svoje živote zbog odlaska u udaljene Krvavice jer nijedna vojska neće naškoditi starom i bolesnom čovjeku, koji se kreće uz pomoć štaka.

Međutim, razvoj događaja nije pratio njihovu logiku. Kasnije su čuli da je Božo stradao pod njima nepoznatim okolnostima. Božinog sina Stevana “Oluja” je oduvala sve do Australije, gdje je i umro i sahranjen prije dvije godine, ne dočekavši da pronađe i sahrani očeve posmrtne ostatke. Božu su juče identifikovali Stevanova djeca: unuk Milan, koji živi u Srbiji i unuka Dušanka, koja se vratila u Hrvatsku. Juče su doznali da su Božini posmrtni ostaci ekshumirani još 2001. sa zajedničkog groblja u Kninu i da je uzrok njegove smrti “prostrelna rana na potiljčanom dijelu glave”. Unuci će djeda Božu sahraniti u porodičnoj grobnici u Zemuniku Gornjem. Želja im je da u dogledno vrijeme pored djeda sahrane i oca Stevana.

Drugi identifikovana žrtva  je Vidaković Đure Miroslav (1959) iz Slovinaca, opština Sisak.

“Oluja” ga je zatekla na položaju. Kad se front raspao, sa svoja dva saborca, Knežević Boškom i Vladić Božom, sa osobnim vozilom “Lada”, sa kojim je on i upravljao, krenuli su u  egzodus prema Republici Srpskoj. Na putu od Slovinaca prema Crkvenom Boku, na predjelu Zelenik – Evin Budžak, kod Lovačke kuće, presreli su ih hrvatski vojnici i, bez ikakvog upozorenja, na njih otvorili vatru i svu trojicu na mjestu usmrtili.

Njihovi posmrtni ostaci su bili pokopani na zajedničkom groblju u Šašu kod Sunje, pod oznakama NN, koje je ekshumirano u martu 2017. godine. Miroslavovi saborci ranije su identifikovani, Knežević Boško u junu 2018., sahranjen na groblju u Bajmoku (Srbija), a Vladić Božo u februaru 2019, sahranjen na groblju u rodnim Slovincima.

Miroslavova sestra Nena je još 2019. obviještena da su preliminarno identifikovani i posmrtni ostaci njenog brata i do juče je čekala poziv na konačnu identifikaciju. Na jučerašnjoj identifikaciji je doznala da je uzrok smrti njenog brata “prostrelna rana glave”. Sestra će brata sahraniti u Beogradu na groblju “Lešće”, gdje im je sahranjen i otac Đuro, koji je umro 1991. u rodnom selu gdje je bio i sahranjen, odakle ga je  porodica ekshumarala u toku 2008. godine i prenijela u Srbiju. Miroslavovoj sahrani će prisustvovati i majka Ana, koja zbog bolesti i starosti nije mogla da putuje u Zagreb na identifikaciju.

U zadnjih dvadeset godina iz zajedničkih, masovnih i pojedinačnih grobnica, uključujući i ekshumacije u organizaciji samih porodica, ekshumirano je ukupno 1.633 posmrtna ostatka Srba sa područja Hrvatske i bivše RSK, uključujući i one koji su ratovali na njihovoj strani (1.522 u RH, 91 u BiH i 20 u R. Srbiji), od čega je do sada identifikovano 1.251 posmrtni ostatak, dok ih još 382 čeka na identifikaciju (svi sa područja RH).

Trenutno se na VERITAS-ovom spisku nestalih nalazi još 1.647 osoba srpske nacinalnosti koji su nestali u periodu 1991–1995. na području Hrvatske i bivše RSK, među kojima je  1.189 civila, od čega 456 žena.

VERITAS trenutno raspolaže podacima za više desetina poznatih mjesta ukopa sa 163 posmrtna ostatka na području Hrvatske, pokopanih uglavnom pod oznakom “nepoznat”, koji i dvadeset šest godina po prestanku rata, isključivo zbog opstrukcije hrvatske strane, čekaju na ekshumaciju.

 

P R E D S J E D N I K

Savo Štrbac

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.