D.I.C. Veritas

e-Veritas, 22.10.2019, DIC Veritas: Saopštenje o novoj identifikaciji 13 Srba u Zagrebu

Prema zvaničnom saopštenju Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije, juče je u Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu, u prisustvu članova porodica, obavljena identifikacija posmrtnih ostataka 13 žrtava srpske nacionalnosti, stradalih na području Hrvatske tokom oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije u periodu od 1991. do 1995. godine, ekshumiranih sa lokacija Šaš (2), Glina (5), Lička Jesenica (2), Mali Kozinac (1), Tušilović (1), Gornji Sjeničak  (1) i Poljanima (1).

I Ministarstvo hrvatskih branitelja u jučerašnjem zvaničnom saopštenju potvrđuje ovu informaciju, napominjući da su “identificirani posmrtni ostaci 13 osoba iz Domovinskog rata”, koji su “ekshumirani iz asanacijskih i pojedinačnih grobnica na području Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Bjelovarsko-bilogorske županije”.

Ni u jednom ni u drugom saopštenju ne navode se imena identifikovanih žrtava.

Zbog Veritasova zalaganja za princip da “svaka žrtva mora imati ime”, objavljujemo njihova imena, dob, te vrijeme i mjesto stradanja.

Među identifikovanima su i pet članova porodice NOVKOVIĆ iz Dunjaka kod Vojnića i to: DRAGIĆ (75) sin Miloša, njegova supruga NEVENKA (68) kći Miloša, njihov sin NIKOLA (41), njegova supruga NEDELJKA (33) kći Ilije Matijevića iz Petrove Poljane kod Vojnića, i njihova nerođena beba (Nedeljka bila u sedmom mjesecu trudnoće), svi poginuli 7. avgusta 1995. na drumu između Žirovca i Dvora od granate ispaljene od hrvatske vojske  na izbjegličku kolonu koja je bježala od iste te vojske prema Republici Srpskoj.

Identifikovani su i: NIKOLA Jovana KURILJ (72) i njegova supruga  MILJKA Stevana (71)  iz Šaša kod Kostajnice; MILEVA Branka GRBA (60) i MILKA Dušana VRCELJ (63), obe iz Ličke Jesenice kod Ogulina; PETAR Josifa DOBROSAVLJEVIĆ (58) iz Dvorišta kod Krnjaka; MILAN Milana TOJAGA (25) iz Donjeg Budačkog kod Krnjaka; PETAR Miloša RUDAN (45) iz Donjeg Sjeničaka kod Vojnića, svi ubijeni u hrvatskoj akciji “Oluja” od strane pripadnika hrvatske vojske ili pljačkaša od 6. do 13. avgusta 1995. godine u svojim kućama i dvorištima, koje nisu htjeli napustiti.

Identifikovan je i SPASOJE Rade MILOŠEVIĆ (34) rođen u Tenji kod Osijeka, živio u Poljanima kod Grubišnog polja, gdje je radio kao milicioner, kojeg su 15. avgusta 1991. u tom selu zaustavili Hrvati na barikadi i odveli ga na nepoznatu lokaciju, da bi nakon 40 dana iz grubišinopoljske policije obavijestili njegovu suprugu da joj je muž mrtav i zakopan u kukuruzištu u blizini mjesta gdje je i kidnapovan. Supruzi su dozvolili da krajem februara naredne godine muževljeve posmrtne ostatke ekshumira i prenese u grobnicu, što je i uradila o svom trošku. Suprugu su 2012. obavijestili rođaci da je neko ekshumirao posmrtne ostatke njenog muža iz porodične grobnice bez prisustva porodice iz njoj nepoznatih razloga. Spasojina supruga i dva sina, koji su se još 1994. doselili u Srbiju, dali su krv za DNK, koja je potvrdila od ranije poznati identitet Spasojinih posmrtnih ostataka.

U zadnjih osamnaest godina iz zajedničkih, masovnih i pojedinačnih grobnica, uključujući i ekshumacije u organizaciji samih porodica, ekshumirano je ukupno 1.600 posmrtnih ostataka Srba sa područja Hrvatske i bivše RSK, uključujući i one koji su sa njima ratovali (1.499 u RH, 89 u BiH i 19 u R. Srbiji), od čega je do sada identifikovano 1.227 posmrtnih ostataka, dok ih još 373 čeka na identifikaciju (svi sa područja RH).

Trenutno se na VERITAS-ovom spisku nestalih  nalazi još 1.739 osoba srpske nacinalnosti koji su nestali u periodu 1991–1995. na području Hrvatske i bivše RSK, među kojima je a je 1.256 civila, od čega 484 žene.

VERITAS trenutno  raspolaže podacima za više desetina poznatih mjesta ukopa sa 163 posmrtna ostatka na području Hrvatske, pokopanih uglavnom pod oznakom “nepoznat”, koji i dvadeset četiri godine po prestanku rata, isključivo zbog opstrukcije hrvatske strane, čekaju na ekshumaciju.

 

P R E D S J E D N I K

Savo Štrbac

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.