D.I.C. Veritas

е-Веритас, 19.09.2022, Операција „Медачки џеп“ – Писмо истражилаца хашког тужилаштва Веритасу

У мају 2000. године истражиоци Хашког трибунала пронашли су 11 лешева из агресије на села „Медачког џепа“ скривених у једној септичкој јами у Госпићу.

У мају 2002. године истражиоци Хашког тужилаштва достављају Веритасу писмо, чији садржај доносимо:

– Као што Вам је вјеројатно познато, Међународни суд је извршио ексхумацију на једној локацији у околици Госпића, у Хрватској. Ископано је осам готово цијелих тијела, као и остаци још три леша.

Жељели бисмо Вас укратко обавијестити о детаљима наших налаза и затражити Вашу помоћ при евентуалној идентификацији лешева.

1: Леш женског спола, стар између 25 и 40 година, дужине између 1,65 и 1,81 м. Чини се да је особа имала протезу на доњој вилици и да је патила од артритиса кичме.

2: Леш женског спола, стар између 35 и 50 година, дужине између 1,53 и 1,68 м. Чини се да је особа имала тамну косу (уплетену). Недостаје већи дио обје вилице. Одјећа: једна дуга, дебела, жућкастосмеђа чарапа, један пар танких, кратких, црних сокни, пар гумених чизама до кољена.

3: Леш женског спола, стар између 45 и 85 година, дужине између 1,55 и 1,70 м. Остеоартритис кичме и десног кољена. Нема природних зуба.

4: Леш мушког спола, стар између 30 и 45 година, дужине између 1,62 и 1,82 м. Природно зубало на обје вилице.

5: Леш мушког спола, стар између 35 и 50 година, дужине између 1,61 и 1,76 м. Неколико природних зуба на доњој вилици. Видљива лигатура око десне подлактице.

6: Леш мушког спола, стар између 35 и 55 година, дужине између 1,71 и 1,87 м. Природно зубало на обје вилице. Горња чељуст у фрагментима. Одјећа: тамнозелене хлаче.

7. Леш мушког спола, стар између 50 и 80 год ина, дужине између 1,66 и 1,81 м. Крупне грађе, природни зуби на обје вилице и артритис кичме.

8. Леш мушког спола, стар између 50 и 80 година, дужине између 1,73 и 1,89 м. Нема природних зуби, али присутна горња и доња протеза, артритис кичме.

Одјећа: танка, тамнозелена веста, остаци бијеле кошуље, тамнозелене хлаче са закрпом на десном џепу и великим оштећењем преко лијевог дијела стражњице, свјетлозелене хлаче, тамнозелене дуге чарапе, тамнозелене или смеђе антилоп ципеле на везање.

Што се тиче остатака преостала три леша, немогуће је утврдити да ли припадају жени или мушкарцу, као ни било какве друге идентификацијске ознаке.

У нашем је посједу Попис несталих особа из операције Медачки џеп који сте нам доставили у листопаду 1998. Добили смо додатне информације и током обављених разговора, али то није ни близу довољно за утврђивање идентитета тих појединаца.

Хтјели бисмо знати да ли нам можете доставити евентуалне даљње информације о тим несталим особама. Нарочито нас занима стање зуба, пријашња оштећења костура, недостаци или било које друге препознатљиве девијације костура.

Осим у случајевима гдје смо навели дијелове одјеће, лешеви су пронађени без одјеће. Такођер Вас молимо за помоћ при утврђивању најближе родбине, нпр. родитеља, дјеце или браће и сестара… На крају бисмо Вас жељели информирати да ће се коначна и недвојбена идентификација темељити на налазима ДНК тест(ова).

 

Оригинал писма се налази у архиви Веритаса.

 

Веритас.инфо

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.