D.I.C. Veritas

e-Veritas, 19.11.2022, Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku: Podignuta optužnica protiv okrivljenog 64-godišnjaka zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku je 16. novembra 2022, nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv državljanina Republike Hrvatske i Republike Bosne i Hercegovine (1958) zbog počinjenog krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, navodi se u saopštenju toga organa objavljenog 18. novembra na njegovim internetskim stranicama, bez navođenja imena opuženog.

Okrivljenog 64-godišnjaka se tereti da je kao pripadnik milicije SAO Krajine iz Negoslavaca, 3. novembra 1991. počinio navedeno krivično djelo u Petrovcima, koje je tokom “oružane agresije na Republiku Hrvatsku bilo okupirano od tzv. JNA i srpskih paravojnih jedinica”.

Tereti ga se da je, protivno odredbama međunarodnog običajnog ratnog i humanitarnog prava o zaštiti civila, zajedno s još najmanje dvojicom naoružanih pripadnika srpskih paravojnih jedinica, došao u kuću civila rusinske narodnosti (1946) radi pretrage kuće i pronalaska oružja. Tokom pretrage su ga sva trojica maltretirali i tukli, prvo na tavanu porodične kuće, a zatim u dvorištu kuće pred suprugom i djecom, pri čemu ga je okrivljeni, tereti ga se, snažno udario nogom u međunožje uslijed čega je oštećeni pao na tlo. Oštećenog su osobnim vozilom odvezli u smjeru Negoslavaca, a sutradan je okrivljeni 64-godišnjak, tereti ga se, istim vozilom i zajedno s još jednim nepoznatim pripadnikom srpskih paravojnih formacija, dovezao kući njegovo mrtvo tijelo na kojem su bile brojne povrede nanesene premlaćivanjem.

Okrivljeni 64-godišnjak nije dostupan državnim tijelima Republike Hrvatske.

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.