D.I.C. Veritas

e-Veritas, 19.12.2022, ŽS u Splitu: sjednica optužnog vijeća protiv opt. Jovice Bojanića i Đure Dujakovića zbog ratnog zločina

Pred Županijskim sudom u Splitu za danas je zakazana sjednica optužnog vijeća protiv opt. Jovice Bojanića (1958) i Đure Dujakovića (1955) zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu optužnicom od 27. oktobra 2022, tereti ih da su u večernjim satima 27. januara 1993, u selu Mratovo (zaselak Džaje) kod Drniša (sada opština Promina), tokom oružanog sukoba devedesetih, kao pripadnici “75. motorizovane brigade vojske” RSK, postupili protivno odredbama humanitarnog prava, na način da su u kući nepoznatog vlasnika najprije tukli i maltretirali slijepog civila hrvatske nacionalnosti (1928) te mu nanijeli teške tjelesne povrede (prijelom rebara), kao i da su ga zatim izveli iz kuće te ga tjerali ispred sebe na otvorenom prostoru i zatim, svaki od njih dvojice, ispalili u njega više hitaca iz automatske puške, nanijevši mu teške tjelesne povrede u vidu višestrukih prijeloma kostiju lubanje, od kojih je preminuo na mjestu događaja.

Pošto su okrivljeni nedostupni hrvatskim organima gonjenja, u optužnici je predloženo da im se sudi u odsustvu.

 

Veritas.info

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.