D.I.C. Veritas

e-Veritas, 20.01.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 20. januar

1990.

* U Beogradu počeo XIV vanredni Kongres SKJ. Zbog političkih neslaganja kongres je napustila slovenačka, a zatim i hrvatska delegacija.

1991.

* Služba za informisanje Predsjedništva SFRJ saopštila je da je Predsjedništvo SFRJ, na molbu Vlade RH, odobrilo da se rok za razoružavanje i rasformiranje nelegalnih oružanih sastava određen naredbom Predsjedništva SFRJ od 9. januara ove godine, produži za 48 časova, odnosno do 24.00 časa 21. januara 1991. godine.

* Ministri odbrane i unutrašnjih poslova Republike Slovenije i Republike Hrvatske potpisali su dogovor o međusobnoj vojnoj saradnji.

1992.

* – Narod u Srspkoj Krajini ni po cijenu života neće ostati u državi Hrvatskoj” izjavio je za titogradsku “Pobjedu”, predsjednik Vlade SAO Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema, Goran Hadžić. “Mi priznajemo etničke granice bez Srpske Krajine” rekao je Hadžić i dodao da je iznenađen lošom spoljnom politikom Republike Srbije”, koja po njegovim riječima “najnovije događaje nije uspijela predvidjeti”.

Na željezničkoj stanici u Starom Petrovom Selu, dok se vraćao sa sahrane svojoj kući u Slavonski Brod,  ubijen je Mrđenović Branko (1931) od komišija Hrvata.

* U Miljanovcu, opština Daruvar, pripadnici MUP RH iz njihovih kuća odveli su  Obradović Branka (1934) i Pavković Petra (1944), dok su Petrovu majku Pavković Milicu (1921) ubili su na kućnom pragu, a njeno tijelo bacili u štalu. Tijela Branka i Petra nađena su deset dana kasnije izmasakrirana pored puta nedaleko od izlaza iz sela Miljanovac.

  * U Dobrovcu, opština Pakrac, iz svoje kuće odveden je  Rogulić Mihajlo (1919), tijelo do danas nije pronađeno.

1994.

 * Poslije potpisivanja jugoslovensko hrvatske Izjave u Ženevi, hrvatski predsjednik Tuđman je rekao da je ona jedan od najvažnijih dokumenata, jer je time “Jugoslavija priznala Hrvatsku u njezinim međunarodno utvrđenim granicama”, Jugoslovenski ministar spoljnih poslova Vladislav Jovanović je, istim povodom, izjavio za Radio Crnu Goru da pitanje RSK treba da se rješava u skladu sa Vensovim planom, te da Ženevski sporazum ne prejudicira rješenje za Krajinu.

 

Veritas.info

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.