D.I.C. Veritas

e-Veritas, 20.03.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 20. mart

1990.

* Republički odbor za nadzor izbora SRH donio je Deklaraciju o načelima ponašanja na prvim višestranačkim izborima. Istaknuta su tri načela: 1) načelo demokratije, 2) načelo humanosti i 3) načelo tolerancije.

1991.

Vijeće za narodnu odbranu i zaštitu ustavnog poretka RH izrazilo je svoj stav: “Zadržavanje arbitražne uloge JNA izvan važećeg ustavnog uređenja značilo bi tihi vojni udar, pa je potrebno da Predsjedništvo SFRJ stavi jasno na znanje JNA da je njezina uloga u provođenju, a ne u kreiranju politike”.

1992.

* Na zasjedanju generalne Skupštine UN u Njujorku, zvanično je odobrena mirovna akcija UN u Jugoslaviji. Na produženom zasjedanju, u prisustvu generalnog sekretara UN Butrosa Galija, prihvaćen je prijedlog da se za početnu sumu za finansiranje jednogodišnjeg boravka i aktivnosti 14.500 vojnika i civilnih službenika snaga UN, odobri 250 miliona dolara iz budžeta UN.

* Komandant mirovnih snaga UN za Jugoslaviju, indijski general Satiš Nambijar, u intervjuu za sarajevski dnevni list “Oslobođenje”. Odgovarajaći na postavljeno pitanje novinara koje su osnovne crte mirovnog plana UN za Jugoslaviju, general Nambijar je rekao: “Naš glavni zadatak je da ni jednoj strani u konfliktu ne dopustimo narušavanje prekida vatre kako bi se stvorili uslovi za političko rješenje, a to je proces koji će se odvijati neovisno od nas.”

* U Starim Jankovcima stradala je hrvatska porodica Panenić, otac Alojzije (1946), sin Vjekoslav (1970) i majka Katica (1949), Alojzije i Vjekoslav su bili pripadnici TO-a. Počinilac nepoznat.

1994.

* Na sjednici Skupštine RSK poslanici su upoznati s prijedlogom predsjednika RSK Milana Martića da se za predsjednika vlade izabere Borislav Mikelić. Većinska skupštinska koalicija Srpske demokrtaske stranke Krajine i Srpske radikalne stranke uputilo je pismo predsjedniku Martiću, sa 45 poslanačkih potpisa, u kome ga obavještava da je za njih predlog neprihvatljiv.

* Ne može se zamisliti da će potrajati mir u Bosni ako se ne riješe UNPA-zone u Hrvatskoj, i to njihovim uključenjem u ustavno-pravni poredak Hrvatske, rekao je predsjednik Tuđman u intervjuu Rojtersu.

1995.

* Predsjednik Srbije Slobodan Milošević primio je kopredsjednika Međunarodne konferencije o bivšoj Jugoslaviji Torvalda Stoltenberga. Tom prilikom Slobodan Milošević je istakao da je za Vensov plan za rješenje krize u Hrvatskoj, da nakon njegovog usvajanja Srbija nije učesnik pregovaračkog procesa, ali je podržala pregovore Zagreb-Knin, što i sada čini. Stoltenberg se potom sastao s predsjednikom RSK Milanom Martićem. Obojica su izrazila želju da mirovne snage UN ostanu na teritoriji RSK.

* Reagujući na akciju Udruženja boraca 1990-1991 da se prikupe dobrovoljci, građani Srbije, za eventualni rat van Srbije, Udruženje starosjedilaca Srbije objavilo je plakat, u kojem poziva “krajiške dezertere” da brane srpske krajine, jer “naša deca neće da ginu za dezertersko ognjište”. Na plakatu je navedeno da u Srbiji ima “240.000 krajiških dezertera.”

* Predstojnik Ureda Predsjednika Republike Hrvatske Hrvoje Šarinić razgovarao je u Zagrebu sa kopredsjedvajućim Međunarodne konferencije o bivšoj Jugoslaviji Torvaldom Stoltenbergom i tom prigodom napomenuo da Hrvatska neće pristati da se nove snage UN-a razmjeste na današnje linije razdvajanja, već da treba da budu smještene uz hrvatsku granicu.

 

 

 Veritas.info

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.