D.I.C. Veritas

e-Veritas, 20.10.2022, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 20. oktobar

1991.

* General JNA Andrija Rašeta izjavio da bi se JNA mogla povući iz Hrvatske i prije 10. decembra, ako se deblokiraju kasarne.

* Zverski su mučeni i ubijeni  supružnici Vraneš Milan zv. Mićo  (1947) i  Nada (1949).   Njegova glava nađena je u Rijeci, a telo nad Senjom. Ona je ubijena sa više hitaca a on zaklan.

* Stojić Dragomira (1952), vozača osiječke firme IPK, odveli su iz njegovog stana u Osijeku nepoznate osobe, od tada mu se gubi svaki trag.

1992.

* Predsjednik SRJ Dobrica Ćosić i predsjednik RH Franjo Tuđman potpisali su Drugu ženevsku deklaraciju. Tim dokumentom predviđeno je otvaranje predstavništva u Zagrebu i Beogradu, tačnije Biroa za vezu Međudržavnog komiteta, otvaranja puteva, železničkih pruga i telekomunikacijskih veza, rješavanje pitanja lične svojine, penzija i drugih problema vezanih za ekonomsku dobrobit ljudi, istraživanje pitanja vezanih za dvostruko državljanstvo.

* Svi objekti VJ u sastavu kasarne Prevlaka predate su pod nadzor UNPROFOR-a.

1994.

* U Salzburgu započeo prvi sudski proces za ratne zločine počinjene na teritoriji bivše Jugoslavije. Sudi se Dušku Cvjetkoviću, 26-godišnjem Srbinu, koga optužnica tereti za “genocide nad muslimanskim stanovništvom”, pri čemu se navodi da je Cvjetković “kriv za ubistvo najmanje jedne osobe” u bosanskom selu Kućice.

* Specijalni izaslanik generalnog sekretara UN za bivšu Jugoslaviju Jasuši Akaši je na konferenciji za štampu u Zagrebu najavio je da se uskoro očekuje da mirovni posrednici završe “složen i ambiciozan plan” za Hrvatsku i da “ima signala da se približava mir”, kao i da ima informacija da su se u Gracu dogovarale delegacije Hrvata i Srba, dodajući da je “uz sve uvažavanje novinara, tajna diplomatija neophodna”.

* Tokom akcije “Ponovo zajedno” Viskog komeserijata UN za izbjeglice na teritoriji bivše SRJ registrovano 2.289 djece ratom razdvojene od roditelja”.

1995.

* SB UN je još jednom raspravljao o zločinima hrvatske vojske i vlasti protiv Srba u RS Krajini, ali je radi “ravnoteže” uporedo sa osudom Hrvata naveo “zlodela” Srba u rejonu Banja Luke prema nesrpskom življu, naročito u posljednje vreme, od kada tamo djeluju paravojne grupe.

 

Veritas. info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.