D.I.C. Veritas

e-Veritas, 21.01.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 21. januar

1991.

* Poslije isteka roka za vraćanje oružja u vojna skladišta TO,  u Hrvatskoj je vraćeno samo 58 pušaka.

1993.

Naoružana lica sa hrvatskim obilježijima upala su u kuću porodice Šašo u Novoj Gradišci. Milana Šašo (1937) su ubili čim im je otvorio vrata, a Draginju Šašo (1936) su teško ranili, od kojih povreda je preminula 10-tak dana kasnije u bolnici.

1994.

* Hrvatska Vlada je odlučila da otvori telefonske veze između Hrvatske i SRJ, koje su prekinute pre tri godine. Istovremeno, po nalogu Vlade, proradiće i telefonske linije sa BiH, posebno sa Tuzlom, Sarajevom i Banja Lukom.

* Slovenija je odbila da izda vizu srspkom književniku Miloradu Paviću i Akademskom horu “Branko Krsmanović”, koji su namjeravali da učestvuju na svetosavskim svečanostima u Ljubljani. Obrazloženje je da posjeta “nije u interesu slovenačke države”.

1995.

* U intervjuu “Borbi” predsjednik RSK Milan Martić izjavio je da je predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman, otkazujući gostoprimstvo mirovnim snagama UN, praktično objavio rat RSK. Rekao je “da će rat, ako do njega uistinu dođe, označiti početak kraja Hrvatske”. Martić je podsjetio na obavezu SRJ da prema Vensovom planu, u slučaju povlačenja mirovnih snaga, zaštiti RSK i RS. Deklaracijom iz oktobra 1992. obavezale su se na uzajamnu pomoć.

* Delegacija EU i šest zemalja istočne i srednje Evrope (Mađarske, Češke, Slovenačke, Poljske, Rumunije i Bugarske) prenijela je u Zagrebu hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu zabrinutost i zahtjev da Hrvatska preispita odluku o otkazivanju mandata UNPROFOR-a.

* U Okviru humanitarne akcije “Braća braći”, u Beogradu je priređena duhovna akademija posvećena RS i RSK. U uvodnoj besjedi episkop zahumsko-hercegovački Atanasije pozvao je Srbe u matici i dijaspori da pomognu RS i RSK i ne dozvole da, kako je rekao, “nesrećni političari produbljuju podjele među Srbima”. “Danas smo ovdje da posvjedočimo da smo braća, da glasno kažemo da Drina nije i nikada neće biti granica među Srbima, nego kičma Srbije i srpstva. Pomozimo svojoj braći da preživi patnje i iskušenja, i Bog će pomoći svima”, rekao je vladika Atanasije.

 

 

 

Veritas.info

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.