D.I.C. Veritas

e-Veritas, 22.02.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 22. februar

1990.

* Predsjednik Sabora SR Hrvatske dr Anđelko Runjić donio odluku o raspisivanju izbora za zastupnike u Sabor SR Hrvatske.

1991.

* Srpski odbornici SO Pakrac doneli su Odluku o pristupanju ove opštine SAO Krajini

1992.

* U pismu Hrvatskog društva za zaštitu i promicanje ljudskih prava stoji: “Ni za jedan od slučajeva, koje u pismu predsjedniku Tuđmanu i u svom izvještaju navodi Helsinki Watch o navodnim zločinima Hrvata, ne postoje čvrsti činjenični dokazi već su oni utemeljeni na neprovjerenim iskazima pojedinaca”

1993.

* SB UN jednoglasno je usvojio Rezoluciju 808, o pokretanju postupka za osnivanje Međunarodnog suda za krivično gonjenje lica odgovornih za ozbiljna kršenja međunarodnog humanitarnog prava, počinjena na teritoriji bivše Jugoslavije od 1991. god.

* Predsjednik Turske Turgut Ozal završio je svoju balkansku turneju posjetom Hrvatskoj. Tuđman i Ozal pozvali su, u zajedničkoj izjavi, Hrvate i Muslimane u Bosni da prestanu s nesuglasicama i da se zajednički bore protiv “srpskog agresora”.

* Na benkovačkom ratištu u okviru akcije “Maslenica”u Kašiću stradali su Miljković Mirjana (1948) i Simić Slavoljub (1970). 

1994

* Predsjednik RSK Milan Martić ukazom je razrješio  dužnosti dosadašnjeg komandanta Glavnog štaba Srpske vojske Krajine general-majora Milu Novakovića. Za novog komandanta Glavnog štaba SVK postavljen je general-major Milan Čeleketić.

* SB UN nije donio nikave odluke u vezi sa boravkom hrvatskih regularnih trupa u Bosni, već je zatražio “dodatne informacije” od sekreterijata UN i Hrvatske. Saopšteno je da će ovo pitanje biti ponovno stavljeno na dnevni red.

1995.

* Delegacija UN sastala se u Kninu sa delegacijom RSK. Poslije sastanka specijalnih izaslanika UN Jasuši Akaši je izrazio zadovoljstvo zbog prijedloga koje iznijela srpska strana i spremnost da politički pregovori otpočnu onog dana kada se produži sadašnji mandat UNPROFOR-a. “Složili smo se da se smanji broj vojnika, ali se ne mogu mijenjati osnovne odrednice rada pripadnika UNPROFOR-a, rekao je Akaši.

 

 

Veritas.info

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.