D.I.C. Veritas

e-Veritas, 22.03.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 22. mart

1993.

* RSK odbacila novi nacrt sporazuma sa hrvatskim vlastima, koji su donijeli u Beograd zamjenici kopredsjednika Konferencije za bivšu Jugoslaviju Herđer Okun i Gerd Arens da Vlada RSK “ne uspostavlja svoju administraciju i policiju na područjima sa kojih se povuče hrvatska vojska i policija”

* Održana prva sjednica Županijskog doma hrvatskog Sabora na kojoj je za predsjednika izabran Josip Manolić, a za potpredsjednike Ivan Aralica i Damir Zorić.

1994.

* U ruskom konzulatu u Zagrebu počeli su razgovori između hrvatskih vlasti i predstavnika Srba iz RSK kako bi potpisali sporazum o potpunom prekidu vatre i razdvajanju snaga, dogovoreno je da se pregovori nastave 29. marta.

* Na trgu Francuske republike u Zagrebu održani su protesti građana protiv dolaska Milana Martića i delegacije RSK u Zagreb. Protestanti su tražili da se prekinu razgovori sa “srpskim ratnim zločincima”, i da se spreči mješanje Rusije u unutrašnji poredak Hrvatske, te da SAD i NATO objave ultimatum Srbiji i omoguće povratak prognanim.

1995.

Specijalni izaslanik generalnog sekretara UN Jasuši Akaši posjetio je Crnu Goru i razgovarao s predsjednikom Crne Gore Momirom Bulatovićem, kome je prenio saglasnost hrvatskih vlasti o potrebi aktiviranja rada međudržavne komisije za područje Prevlaka.

 

 

 Veritas.info

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.