D.I.C. Veritas

e-Veritas, 22.05.2024, ŽS u Splitu: glavni pretres u predmetu protiv Ljube Drče zbog ratnog zločina

Pred Županijskim sudom u Splitu za danas je zakazano ročište za glavni pretres u predmetu protiv opt. Ljube Drče (1964) zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Županijsko državno tužilaštvo u Splitu optužnicom od 11.12.2020. optužilo je Ljubu Drču i Radovana Mrdalja (1969) da su od 26. septembra 1991. do kraja 1991. godine kao pripadnici srpskih paravojnih jedinica tzv. SAO Krajine i bivše JNA u privremeno okupiranim mjestima Vukšić i Prović odjeveni u vojne uniforme i naoružani vatrenim oružjem, u cilju zastrašivanja i protjerivanja preostalog hrvatskog stanovništva te onemogućavanja njihovog povratka, upotrebom nepoznatog zapaljivog sredstva palili i uništavali imovinu osoba hrvatske nacionalnosti. terete se da su zapalili gospodarski objekt u vlasništvu A. N., kao i porodične kuće u vlasništvu V. N., A. N., M. N., S. R. i S. N., te da su uz pomoć bagera djelomično porušili porodičnu kuću, dvorišni zid i gospodarski objekt u vlasništvu LJ. K. Na taj način je  mještanima Vukšića i Provića u Zadarskoj županiji prouzrokovana materijalna šteta u iznosu od najmanje 1,6 milijuna kuna.

Sjednica optužnog vijeća održana je 10.02.2021, na kojoj je potvrđena optužnica.

Pošto je za danas zakazano rošište za glavni pretres samo protiv Ljube Drče, vjerovatno je došlo do razdvajanja postupka iz razloga što se Drča odaziva pozivima suda, dok se Mrdalju sudi u odsustvu.

 

Veritas.info

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.