D.I.C. Veritas

e-Veritas, 22.07.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 22. jul

1990.

* Predsjednik SDS–a u Vukovaru je rekao da SDS zahtijeva autonomiju Srba u Hrvatskoj, ali da taj zahtijev nije antihrvatski. “Srbi u Hrvatskoj neće nikada posezati za oružejm niti ugrožavati ničiji djecu, ali će uvijek biti spremni ugrožavati ustaški režim.

1991.

* Oružani sukob  između hrvatakih i srpskih snaga u Plaškom. Srbi ispalili 5 minobacačkih granata na Josipdol, hrvatske snage sprovele obiman napada koji je odbijen.

* Jedinice MUP-a Hrvstke i ZNG-e izvršile su napada na Mirkovce kod Vinkovaca.

* U Mirkovcima, na srpskoj strani, stradali su: Građanski Dragoljub (1937), Jokić Bogdan (1946), Svilar Božo (1909) i Turda Stanka (1930).

* Zaustavljen vozni saobraćaj između Zagreba i Beograda.

1992.

* Vojni sud u Splitu izrekao kazne “zbog ugrožavanja teritorijalne cjelovitosti Hrvatske” devetnaestorici predstavnika SAO Krajine, među kojima Milanu Babiću (15 g. zatvora), Milanu Martiću (12), Lazaru Macuri (12), Jovanu Raduloviću (12), itd.

1993.

* Poslije trodnevnih pregovora delegacija RH i RSK u Beču nije došlo do potpisivanja primirja između dve sukobljene strane. Ključna tačka spora je i dalje ostao zahtijev srpske strane da se hrvatske jedinice povuku na položaje od 22. janura 1993. koji su Hrvatsi odbili da prihvate.

1994.

* U najnovijem izvještaju Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava rečeno je da je u Hrvatskoj do sada iz svojih stanova iseljeno više od 7.000 porodica uglavnom srpske nacionalnosti.

* List antiratne kampanje Hrvatske “Arkzin” objavio je spisak od 75 imena pobijenih Srba iz Gospića, bačenih u Katinsku jamu nedaleko od Brušana, čija su tijela identifikovana. Ovim je načeta jedna od tabu tema o srpskim žrtvama masovnih zločina tokom 1991. godine.

1995.

* S obzirom na apel Udruženja Srba iz RSK i Hrvatske advokatkim organizacijama u Srbiji i Jugoslaviji da organizuju pravnu pomoć zarobljenim Srbima u hrvatskim zatvorima, ove organizacije su se obratile Birou RH u Beogradu i zatražile da se advokatima omogući  da bar kao posmatrači prisustvuju suđenjima.

 

Veritas.info

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.