D.I.C. Veritas

e-Veritas, 22.08.2020, Saopštenje povodom hapšenja Duška Vujnovića na frankfurtskom aerodromu

Neki mediji su objavili da je njemačka policija u četvrtak na frankfurtskom aerodromu uhapsila osobu koja je u Hrvatskoj 1997. osuđena na deset godina zatvora zbog ubistva civila na području bivše Republike Srpske Krajine. Prema saopštenju Savezne policije, radi se o 55-godišnjem državljaninu SAD koji se nalazio na proputovanju iz Čikaga za Beograd, a uhapšen je na osnovu evropskog naloga za hapšenje. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske, potvrdili su de je uhapšen Duško Vujnović, koji se terati da je ubio civila u novembru 1993. godine kao vojnik bivše SAO Krajina.

Prema Veritasovim saznanjima, uhapšeni Vujnović Duško (1965), Matić Jovo (1954) i Potkonjak Stevo (1965) pravosnažnom presudom Županijskog suda u Šibeniku broj K-30/97. od 1. decembta 1997. godine proglašeni su krivima što su, kao pripadnici paravojne jedinice, fizički maltretirali Ivana Radasa s područja Drniša, koji je od zadobijenih povreda umro u kninskoj bolnici 13.11.1993. godine, čime su počinili krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva  i osuđeni na po deset godina zatvora svaki.

Biro Interpola Zagreb je za svom trojicom raspisao međunarodne potjernice još 2001. godine a nalazili su se i na spisku Državnog odvjetništva Republike Hrvatske osumnjičenih, osuđenih i optuženih za ratne zločine sa stanjem na dan 30. juna 2017. godine, na kojem je  1.396 imena, uglavnom pripadnika JNA i SVK.

Na osnovu interpolove potjernice i Stevo Potkonjak je uhapšen 28. avgusta 2003. godine u Lensingu u Mičigenu (SAD), ali je pušten iz ekstradicionog pritvora 25. februara 2004. godine bez izručenja u Hrvatsku.

U ovoj godini ovo je treće hapšenje osoba iz bivše RSK po hrvatskim potjernicama zbog ratnih zločina: 5. januara je na aerodromu u Malmeu (Švedska) uhapšen Milenko Đurđević (1970), koji ima i dansko državljanstvo, a  16. marta  na londonskom aerodromu Hitrou uhapšen je Dragutin Hajdu (1950), koji ima i kanadsko državljanstvo. Prošle godine 13. marta  na aerodoromu Šarl De Gol u Parizu na osnovu hrvatske međunarodne potjernice, takođe zbog ratnog zločina, uhapšen je i Zoran Vajić (1967), koji ima i norveško državljanstvo. Poznato nam je da se Hajdu i Vajić još nalaze u ekstradicionom pritvoru u zemljama hapšenja i da su im ekstradicioni postupci u toku, dok za Đurđevića trenutno ne raspolažemo informacijom u kojoj fazi je njegov postupak.

Na osnovu međunarodnih potjernica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom svjeta do sada je uhapšeno 173 Srbina, od kojih su 64 ekstradirana u Hrvatsku. Od ekstradiranih do sada je protiv 25-ice postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije djela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posljedicu gubitak obeštećenja za vrijeme provedeno u pritvoru. Ovoliki broj obustava postupaka protiv lica sa Interpolovih potjernica ukazuje i na zloupotrebu Interpola od strane Hrvatske.

Trenutno se u hrvatskim zatvorima zbog krivičnih djela ratnih zločina nalazi 26 lica srpske nacionalnosti, pripadnika bivših JNA i SVK, od kojih je 17 pravosnažno osuđeno, dok su ostali pod istragom, optužbom ili čekaju pravosnažnost presuda.

 

Beograd, 22.08.2020.

P R E D S J E D N I K

Savo Štrbac

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.