D.I.C. Veritas

e-Veritas, 22.09.2022, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 22. septembar

1991.

– Postignut deseti prekid vatre u Hrvatskoj nakon pismene korespodencije predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana i Saveznog sekretara za narodnu odbranu generala Veljka Kadijevića. Dogovom je utvrđeno da apsolutni prekid vatre počinje u 15.00 časova.

– Komadant varaždinskog korpusa JNA general Vlado Trifunović nakon dugih pregovora bez odobrenja Generalštaba JNA predao je kasarnu u Varaždinu. Prema postignutom sporazumu sa Hrvatskom vojskom iz kasarne je izašlo 60 starješina i 220 vojnika JNA.

 

1992.

– Zajednička sjednica Vlada RSK i RS održana u Banja Luci, na kojoj su prisustvovali oba predsjednika vlada – Zdravko Zečević i Branko Đerić. Okosnica razgovora bila je saradnja dviju republika u oblastima ekonomskog i društvenog života.

– Šef hrvatske stranke prava (HSP) Dobrislav Paraga, izjavio je u Bonu da će se njegova vojna organizacija, Hrvatski oslobodilački stožer (HOS) „boriti dok velika Srbija ne bude pobijeđena“, odnosno dok „ne dostigne granice ujedninjene Hrvatske, što podrazumjeva sadašnju Hrvatsku i BiH“.

– SAD uputile zahtjev Generalnom sekretaru UN Butrosu Galiju da se formira komisija za ispitivanje ratnih zločina u Jugoslaviji. Kao prilog zahtjevu je dostavljen obiman izvještaj u skladu s Članom 5. Rezolucije 771 u kome se od država zahtjeva da izvjeste o kršenjima humanitarnog prava u bivšoj Jugoslaviji. U izvještaju su rukovodstva Srbije i JNA, kao i srpske oružane snage u Krajinama i BiH, optuženi za niz najtežih zločina tokom 15 mjeseci rata u bivšoj Jugoslaviji. Izvjesne, ali ne tako oštre optužbe, izrečene su i na račun hrvatske i muslimanske strane.

 

1995.

– Predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman i predsjednik predsjedništva RBiH Alija Izetbegović su na sastanku u Zagrebu usaglasili stavove o mirovnom procesu za područje bivše Jugoslavije, povodom najavljenog sastanka šefova diplomatija SRJ, Hrvatske i BiH.

– Njemački ministar spoljnih poslova Klaus Kinkel je otpravniku poslova hrvatske ambasade u Bonu uručio dosad najoštriji protest zbog ponašanja hrvatske vojske prema imovini Srba u RSK, paljevina i pljački, što „onemogućava povratak srpskih izbjeglica“. Hrvatskoj je takođe zaprećeno da će se to, ukoliko se takvo ponašanje nastavi, odraziti na buduće odnose Hrvatske sa EU.

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.