D.I.C. Veritas

е-Veritas, 22.12.2022, ХРОНОЛОГИЈА РАТА У ХРВАТСКОЈ 1991-1995 – 22. децембар

1990.

* Свечаном сједницом Сабора у Загребу, проглашено је доношење новог Устава РХ (Божићни устав). Власт је подјељена на законодавну, извршну и судску са полупредсједничким системом. Свечаној сједници није присуствовало пет заступника СДС и 16 заступника лијевог блока српске националности, који су предходног дана у знак протеста, напустили засједање Сабора. Устав је једногласно усвојен од свих чланова сва три дома хрватског Сабора и службено је обзнањен уз свечану церемонију.

1991.

* Приликом хрватског гранатирања Житнића, општина Дрниш страдала је у свом дворишту Беадер Неда (1953), а у касарни су страдала два редовна војника оба из Македонија, Џамбази Мурсељ (1971) из Кичева и Стојанов Ванчо (1970) из Струмице.

1995.

* Са ванредног засједања Светог архијерејског сабора СПЦ издато је саопштење којим је потпис патријарха Павла на Споразуму, којим је руководство Републике Србије 29. августа 1995. године овластило Слободана Милошевића да у име Р.Србије води преговоре о миру, проглашен “неважећим и за цркву необавезујућим”, уз ограђивање од његових посљедица. Сабор је оцјенио да је патријархов потпис злоупотребљен, да је мир неправедан и због тога је поручио да “пораз српског народа, без преседана у нашој историји, не смије бити лажно приказан.”

* Српска страна прихватила је приједлог да администратор УН за Сремско – барањску област буде пензионисани амерички генерал Жан Пол Клајн. Будући администратор УН ће током прелазног периода управљати и војним и цивилним пословима у Сремско – барањској области.

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.