D.I.C. Veritas

e-Veritas, 23.07.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 23. jul

1991.

* Hrvatsko Vrhovno državno vijeće u Zagrebu uputilo je hitan zahtijev JNA da odmah započne povlačenje vojske u kasarne jer je to jedini uslov za sve buduće pregovore o rješavanju krize u zemlji.

* Predsjednik Predsjedništva SFRJ Stipe Mesić razgovarao je u Zagrebu sa predsjednikom posmatračke misije EZ, holandskim ambasadorom Van der Valkom.

* U mjestu Struga sjeverno od Dvora na Uni vođene borbe između pripadnika MUP-a Hrvatske i snaga TO Krajine.

* Američki Stejt Department izražava duboku zabrinutost zbog rastuće agresije u Hrvatskoj.

* Austrijski ministar vanjskih poslova Alojz Mok izrazio potrebu slanja mirovnih snaga u Hrvatsku

1992.

* U udesu vojnog helikoptera iznad Brezovice na Kosovu poginuo je general-potpukovnik Vladimir Vuković, komandant Treće armije. Donedavno je uspiješno komandovao Kninskim, a zatim i Banjalučkim korpusom.

1993.

* Vlada RH odlučila je da stavi na licitaciju 150 turističkih objekata na jadranskoj obali koji su vlasništvo Srbije i Crne Gore.

1995.

* Hrvatska vojska je u pripremama za ofanzivu na Bihaćkom području napala na više djelova RSK, izjavio je u Zagrebu neimenovani funkcioner UN. “ Hrvatska ofanziva ovaj put će biti ambicioznija nego u Zapadnoj Slavoniji i trajaće duže”, izjavio je on, ističući da je “to najmanje sedam dana , koliko je u principu potrebno da bi se SB sastao, osudio i preduzeo odgovarajuće mere.” Neimenovani funkcionar UN je upozorio da se Hrvatska trenutno nalazi u fazi koja neopozivo vodi ratu sa RSK, a trenutak hrvatske intervencije, prema njegovim rečima biće vezan za razvoj događaja u bihaćkoj regiji.

 

 

Veritas.info

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.