D.I.C. Veritas

e-Veritas, 23.09.2022, ХРВАТИ НЕ ЖЕЛЕ УРУЧИТИ ПОЗИВЕ ИЗ БЕОГРАДА СВОЈИМ ПИЛОТИМА

Хрватска неће поступати по замолници Србије везано за уручење позива за рочиште против четворице хрватских пилота пред београдским судом, поручили су у петак из Министарства правосуђа РХ нагласивши како хрватски пилоти могу бити мирни и сигурни, јавља Хина а преносе многи хрватски медији

Хрватска Влада искористит ће све механизме које има на располагању да заштити хрватске пилоте и дигнитет Домовинскога рата, истиче се у саопштењу.

Како наводе, У Министарству правосуђа и управе запримљена је замолница за међународну правну помоћ Министарства правде Републике Србије везано за уручење позива за рочиште пред Вишим судом у Београду – посебно одјељење за ратне злочине. У запримљеној замолници затражено је уручење позива за рочиште 14. октобра 2022. четворици припадника хрватског ратног ваздухопловства.

Министарство правосуђа и управе наглашава како није запримило подигнуту оптужницу нити друге информације о радњама које су подузете у кривичном поступку, осим информације да их се терети на основу оптужнице Тужилаштва за ратне злочине од 31. марта 2022. за кривична дјела ратни злочин против цивилног становништва у саучесништву из чл. 142. ст. 1 КЗ СРЈ у вези с чл. 22. КЗ СРЈ.

“Поновно истичемо да се организацијав правосудне сарадње мора заснивати на начелу узајамног повјерења, тј. повјерења једне државе да је правни поредак друге државе довољно квалитетан обезбједити непристрано, правично и ефикасно вођење кривичног поступка у тој држави”, каже се у приопћењу.

Досадашњи ток поступка у Србији, кажу, указује на грубо непоштивање права на поштено суђење утврђено међународним правом. Република Хрватска такав поступак и тако подигнуту оптужницу не може признати будући да се не заснива на међународном кривичном праву, већ искривљеној универзалној јурисдикцији коју је Србија унијела у Закон на основу којег је покренула овај поступак.

Стога, у складу с одредбама Европске конвенције о узајамној судској помоћи у кривичним стварима, Закона о међународној правној помоћи у кривичним стварима те чланом 9. Уговора између Републике Хрватске и Савезне Републике Југославије о правној помоћи у грађанским и кривичним стварима, који је потписан у Београду 15. септембра 1997. године, Хрватска неће поступати по запримљеној замолници, истиче се у саопштењу.

Република Хрватска очекује од Републике Србије да поштује међународне стандарде те покаже истинску вољу за рјешавање отворених питања у оквиру међудржавних комисија. Без тога, истинске воље да се ријеше отворена питања, у првом реду питање наших несталих, није могуће успоставити дијалог. Србија се мора суочити са својом прошлошћу и улогом коју је имала у агресији на Хрватску, закључује се у саопштењу хрватског Министарства правосуђа.

Српски суд је недавно подигао оптужнице против четворице хрватских пилота (Владимира Микца, Зденка Радуља, Жељка Јеленића и Данијела Боровића) због ратних злочина у БиХ током Олује на што су највиши хрватски дужносници узвратили како се ради о провокацији и политички монтираној оптужби.

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.