D.I.C. Veritas

e-Veritas, 23.09.2022, Одржано припремно рочисте припаднику “Збора народне гарде” Бранку Тунићу, главни претрес 7. октобра

У Посебном одељењу за ратне злочине Вишег суда у Београду, данас је одржано припремно рочиште пред почетак суђења некадашњем припаднику хрватског “Збора народне гарде” (ЗНГ) Бранку Тунићу (59), коме се суди у одсуству, а оптужен је за убиство војника ЈНА Марка Утржана и злостављање још 14 војника ЈНА у логору Ракитје у Загребу, септембра 1991. године.

Припремно рочиште, које је затворено за јавност, данас је завршено, а главни претрес заказан је за 7. октобар, рекао је за Тањуг пуномоћник оштећених, адвокат Душан Братић.

На данашњем рочишту прочитана је оптужница, након чега су одбрана и тужилаштво предложили своје доказе, па је председница судског већа заказала главни претрес.

Одбрана оптуженог је инсистирала да се оштећени непосредно испитају, а не да се само прочитају њихови искази, што је тужилаштво подржало.

Тунићу се суди у одсуству, јер није доступан правосудним органима Србије.

Он је пореклом с Косова и Метохије из општине Витина, а сада живи у Хрватској.

Пуномоћник оштећених, адвокат Душан Братић, каже за Тањуг да се након писања медија о овом случају, јавило још шест људи који наводе да их је оптужени злостављао у Ракитју.

Један од тих оштећених је држављанин Северне Македоније, а један Босне и Херцеговине, прецизира Братић.

 

Веритас.инфо

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.