D.I.C. Veritas

е-Veritas, 23.11.2022, Саопштење и упозорење о још једном београдском преваранту

У задњих недељу дана на подручју Београда оперише преварант који се представља као “Драган, запосленик Развојног фонда Србије”. На мети су му избеглице из Хрватске и БиХ, који на подручју Београда имају регистровано пољопривредно газдинство.

“Модус операнди” је следећи: телефоном назове неку НВО која се бави питањима избеглица, представи се као “Драган” из Развојног фонда Србије и тражи контакт неког избеглице који има регистровано пољопривредно газдинство на подручју Беоограда како би му помогао да кратким путем и брзо, без конкурса, добије донацију из фондова ЕУ, која је остала нерасподељена после спроведеног конкурса.

Кад добије тражени контакт, “Драган” одмах позива власника пољопривредног газдинства и након представљања нуди му нерасподељену донацију у три варијанте: прва у износу од 5.000 евра, за коју се не плаћа никаква такса, друга у износу од 10.000 евра за коју се плаћа такса у износу од 180 евра и трећа у износу од 15.000 евра за коју се плаћа такса у узносу од 280 евра. Неколико дана после предаје папира о регистрованом газинству и уплаћене таксе у динарској протувредности клијент ће бити позван да потпише уговар а паре ће други дан по потпису уговора бити уплаћене на његов девизни рачун.

Причи преваранта “Драгана” насео је избеглица из Хрватске Ђ.М., који нам је и испричао све детаље о преварантовом “модусу опранди”. Након телефонског разговора са “Драганом”, Ђ.М. се определио за највећи износ донације и за два сата на улици испред Дома омладине у Београду предао је “Драгану” коверту са 32.000 динара и копију регистрације своје фирме, не сумњајући у “Драганове” добре намере, између осталог и због тога што је са “Драганом” ступио у контакт преко “Веритаса” и што му је у телефонско разговору рекао да ће га сачекати испред своје канцеларије у Македонској 22, како не би тражио паркиралиште за аутомобил са којим је из предграђа дошао у Београд да преда паре и папире за фирму “доброчинитељу”.

Након два дана “Драган” се Ђ.М. јавио али са другог броја телефона и испричао му да је његов предмет у раду и питао га да ли има контакт још неког избеглице са регистрованим пољопривредним газдинством јер им је у фонду остала још једна нерасподељена донација. Ђ.М. је тек тада посумњао да се ради о преваранту па му и није дао контакт потенцијалне нове жртве.

“Драган” га је назвао и други дан и позвао га да у понедељак у 13 сати дође у његову канцеларију у Македонској 22 ради потписивања уговора, а у уторак да ће му бити пребачене паре од донације, што му је мало повратило наду да можда и није “Драган” преварант.

У понедељак је звао “Драгана” на оба броја мобилних са којих га је раније звао како би потврдио долазак на потписивање уговора, али је “корисник био недоступан”. Потражио је и адресу и контакте Развојног фонда Србије и установио да се њихово седиште налази у Кнез Михаиловој број 14. Позивао је и њихове јавно доступне телефоне на које се нико није јављао.

Ђ.М. је свестан да је постао жртва преваре али и своје похлепе, те нас замолио да на погодан начин упозоримо јавност на овог перфидног преваранта како још неко не би насео на преварантову причу, што и чинимо овим путем.

Према опису Ђ.М., преварант “Драган” стар је између 45-50 година, крезуб је, има кратку седу браду и кратку седу косу, напред мало проћелав. Телефони са којих је преварант “Драган” контактирао су: 065- 4807-994 и 065-4471-980.

П Р Е Д С Ј Е Д Н И К

Саво Штрбац

 

Vesitas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.