D.I.C. Veritas

е-Veritas, 23.12.2022, ХРОНОЛОГИЈА РАТА У ХРВАТСКОЈ 1991-1995 – 23. децембар

1990.

* Словенија је на плебисциту одлучила да иступи из Југославије, а тај процес ће трајати 6 мјесеци. Од укупно 1.459.722 грађана са правом гласа на гласање је изашло 93,2% . За самосталност Словеније гласало је 88,2% од свих грађана с правом гласа. “Југославије више нема. Она Словенију не занима. Ми идемо у Европу”, рекао је др. Јоже Пучник након саопштења резултата плебисцита.

1991.

* Досадашњи предсједник Извршног вјећа Војводине, др. Радоман Божовић, изабран је за новог премијера Србије. Тиме је Србија добила нову владу, другу у истој календарској години и другу послије вишетраначких избора.

* Полазећи од слободно изражене воље срспког народа РСК,Влада Републике Србије је на одржаној сједници предложила Народној скупштини Републике Србије да призна РС Крајину.

* Њемачка званично признала независност Словеније и Хрватске.

* У Дерезама, општина Пакрац, селу које је већина становништва напустила и у које је ушла хрватска војска, убијени су Малетић Мирко (1935) и Вукмановић Лука (1933).

* Тодоровић Тихомир (1954) из Ораховице није се вратио кући са посла, а дан касније његов аутомобил је нађен спаљен недалеко од његове породичне куће. Тијело му је пронађено мјесец дана касније. Обдукцијом је утврђено да је страдао од ватреног оружја.

1992.

* Званичници НАТО пакта саопштили су да је ваздушна база ове војне Алијансе у граду Авијану (Италија) стављена у стање пуне борбене готовости.

1994.

* Предсјеник Србије Слободан Милошевић примио је копредсједника Међународне конференције о бившој Југославији Дејвида Овена и разговарао с њим о питањима од интереса за рјешавање кризе на југословенском простору, као и питањима којима се бави Женевска конференција.

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.