D.I.C. Veritas

e-Veritas, 23. 12. 2022, Suđenje za ubistvo civila na Petrovačkoj cesti počinje 26. decembra

Suđenje četvorici oficira-pilota Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva za ratni zločin protiv civila na Petrovačkoj cesti počinjen u “Oluji “1995. godine, počinje u ponedjeljak, 26. decembra, najavljeno je u Višem sudu u Beogradu.

Suđenje je zakazano za 14.30 časova pred Posebnim odjeljenjem za ratne zločine.

Pripremno ročište u postupku protiv četvorice hrvatskih oficira optuženih da su u avgustu 1995. godine raketirali kolonu izbjeglica na Petrovačkoj cesti, usmrtivši deset civila, među kojima je bilo i četvoro djece, održano je 16. novembra bez prisustva javnosti.

Srpsko tužilaštvo za ovaj zločin tereti brigadira Hrvatske vojske pilota avijacije u penziji Vladimira Mikca, koji je u to vrijeme bio komandant vojne avio-baze u Puli; pilota Zdenka Radulja, ratnog komandanta avio-baze Pleso kod Zagreba; pukovnika Željka Jelenića, koji je u vrijeme kad je zločin počinjen bio komandir 22. eskadrile lovačkih aviona u Puli, kao i pukovnika Danijela Borovića, ratnog komandanta 21. eskadrile lovačke avijacije na aerodromu Pleso kod Zagreba.

U bombardovanju hrvatske avijacije 7. avgusta 1995. kod Bravskog (Janjile), mjesta koje se nalazi između Petrovca i Ključa, u izbjegličkoj koloni poginulo je 10 civila, među njima četvoro djece, dvadesetogodišnja trudnica i osamdesettrogodišnja žena, a nekoliko desetina ljudi je teže i lakše ranjeno.

Izbjeglička kolona krenula je iz sjeverne Dalmacije i Like i u Martinbrodu preko Une prešla u Republiku Srpsku.

(Izvori: Viši sud u Beogradu, agenicje)

 

Veritas.info

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.