D.I.C. Veritas

e-Veritas, 24.07.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 24. jul 1990.

1990.

* Skupštine opštine Vojnića i Gline donijele su Odluke o pristupanju  Zajednici opština Sjeverne Dalmacije i Like.

1991.

* Grupa posmatrača EZ razgovarala je u Zagrebu sa predsjednikom Hrvatske Franjom Tuđmanom, predsjednikom Predsjedništva SFRJ Stipom Mesićem i predsjednikom Hrvatskog Sabora Žarkom Domljanom.

* Na konferenciji za štampu SPO u Beogradu saopšteno je da je ova stranka formirala Srpsku gardu, preteču buduće srpske vojske. Rečeno je da se u redove Garde prijavilo oko 40.000 dobrovoljaca koji su spremni u odbrani srpskog naroda u Hrvatskoj. Formiranu Komandu Garde predvodio je Đorđe Božović Giška, a Komanda bi imala još tri štaba: štab za obuku, štab za informativno-propagandnu djelatnost i štab za pozadinu (intendanture  i saniteta).

1995.

* Komandant Srpske vojske Krajine general Mile Mrkšić uputio je pismo komandantu UNPROFOR-a u bivšoj Jugoslaviji Bernaru Ženevijeu. U pismo je rečeno da je u slučaju najavljene agresije Hrvatske vojske na RS, koja ima za cilj da pomogne Petom korpusu Armije BiH u Bihaću, SVK spremna i opremljena za gađanje vojnih ciljeva na čitavoj teritoriji Hrvatske, kako je to već učinila septembra 1993. gađajući unapred saopštene ciljeve.

* Portparol UN Aleksandar Ivanko saopštio je da je “zaštićena zona” oko Bihaća napadnuta sa tri strane. Po njegovim riječima, Srbi iz RSK su sa sjeverozapada prodrli oko 10 km u dubinu teritorije, trupe VRS napadaju sa istoka i juga, a snage Narodne odbrane APZB Fikreta Abdića sa sjevera.

 

Veritas.info

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.