D.I.C. Veritas

e-Veritas, 24.10.2022, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 24. oktobar

1990.

* Svešetenstvo pravoslavne crkve Sv. Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu i više od 800 vjernika pravoslavne vjeroispovjesti uputili su apel državnom rukovodstvu Hrvatske da im pružeadekvatnu zaštitu od sve brojnijih napada, provokacija i poniženja kojima su izloženi u posljednje vrijeme.

1991.

* Švajcarska je najavila priznavanje hrvatskih pasoša.

* U Kovačevcu, opština Nova Gradiška, hicem iz pištolja ubijen je Njegovan Dušan (1915), penzioner.

* Pripadnici ZNG, u selu Klisa, opština Slavonska Požega ubili su Kardaš Jelu (1923).

* Zec Petra (1941) i Novaković Marijana (1952) iz Pakraca, komšije i kolege zaposleni u Pilani, priveli su Damir Čatak i Vladimir Drakleser na informartivni razgovor. Od tada im se izgubio svaki trag sve do 2005. kada su njihova tijela ekshumirana sa seoskog groblja u Batinjanima, opština Pakrac.

1992.

* Propala je namjera da se simbolično obilježi otvaranje autoputa Beograd-Zagreb, uz sagalsnost jugoslovenske i hrvatske vlade, kao i predstavnika UNPROFOR-a. Konvojima vozila kojim su novinari iz oba grada krenuli ka Okučanima, ispriječili su se naoružani pripadnici milicije RSK. Predsjednik opštine Okučani obavjestio novinare da ne postoji odluka Vlade RSK o uslovima za otvaranje autoputa.

1993.

* Predsjednik RSK Milan Martić je izdao proglas narodu RSK. U proglasu se kaže: “U predstojećem period možemo na međunarodno planu očekivati intenzivne političke i diplomatske pritiske na narod i na rukovodstvo RSK, čija je namjera da nam se nametnu takva politička rješenja koja bi nas vratila u sastav Hrvatske”. S tim u vezi je upozorio da on neće dozvoliti da u državi, “navodno u ime demokratije”, uzmu maha ona ponašanja koja mogu da ugroze “našu odbrambenu moć, da nas oslabe na unutrašnjem i međunarodnom planu i izazovu haos u državi”.

1995.

* Američki predsjednik, Bil Klinton, zatražio je od predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana i predsjednika predsjedništva BiH Alije Izetbegovića da iskoriste naredne mirovne pregovore za“okončanje sukoba sa Srbima”, saopštila je Bijela kuća u Njujorku.

* Šef njemačke diplomatije Klaus Kinkel upozorio je u susretu s hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom u Njujorku, da Hrvatskoj prijeti potpuna međunarodna izolacija ukoliko preduzme vojne akcije u Istočnoj Slavoniji.

* „Međunarodni tribunal u Hagu posjeduje čvrste dokaze da su na područijima Krajine i Zapadne Slavonije počinjeni ratni zločini i zločini protiv čovječnosti” izjavio je u Ženevi glavni tužilac Haškog suda Ričard Goldston.

* Ministar spoljnih poslova Hrvatske Mate Granić izjavio je da će Hrvatska do Božića (25. decembra) “uspostaviti pun integritet nad Prevlakom”.

 

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.