D.I.C. Veritas

e-Veritas, 24.11.2022, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 24. novembar

1991.

* U sjedištu UN u Ženevi održan je sastanak predsjednika Srbije i Hrvatske Slobodna Miloševića, Franje Tuđmana i Sekretara SSNO generala JNA Veljka Kadijevića sa kopredsjednicima mirovne konferencije o Jugoslaviji lordom Piterom Karingtonom i Sajrusom Vensom, Postignut je 14. Sporazum o prekidu vatre. Sporazumom se predviđa da Hrvatska odmah podigne blokadu kasarni i objekata JNA. Predviđeno je takođe da JNA odmah počne da povlači jedinice, oružje i opremu iz kasrni i objekata u Hrvatskoj, prema pomenutom dogovoru i rasporedu.

* Kasarnu “Pleso” u Velikoj Gorici kod Zagreba napustio je kompletan 149. Raketni puk JNA, Kolonu sa 77 vozila i oko 200 vojnika, kojoj je konačno odredište Banja Luka, pratila je policija, a premještanje jedinica nadziru i članovi Evropske misije,

* Predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman izjavio je da: “Vojna odlučnost i politička zrelost čine put slobode.

* U Daruvarskim Vinogradima, pripadnici ZNG, ubili su Marković Stevana (1941), iz Daruvarskih Batinjana i Radosavljević Pavu (1937) iz Daruvarskih vinograda.

1993.

* Srpska narodna stranka u Hrvatskoj objavila je projekat Mir bez alternative, koji sugeriše maksimalnu političku autonomiju za područja u Hrvatskoj, gde su Srbi većinsko stanovništvo, s jednim ograničenjem: bez prava na otcjepljenje.

1995.

* Hrvatske vojne snage pale i pljačkaju srpske kuće na području sjeverozapadne BiH koje, prema mirovnom sporazumu u Dejtonu, treba da bude vraćeno pod kontrolu Republike Srpske, saopštio je portparol UNPROFOR-a u Sarajevu Aleksandar Ivanko. “UNPROFOR je primio izvjašteje o paljenju kuća u Mrkonjić Gradu i Šipovu”, rekao je Ivanko, podsjećajući da je u ovim gradovima, većina kuća napuštena pošto je srpsko stanovništvo izbjeglo pred ofanzivom hrvtskih snaga.

* Predsjednik Međunarodnog tribunala za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji Antonio Kaseze i glavni tužilac Ričard Goldston pozdravili su potpisivanje Dejtonskog sporazuma, a naročito “Činjenicu da je SRJ u svoje ime i u ime Srba u BiH, formalno prihvatila da u potpunosti sarađuje sa Sudom”. Međutim, oni su naglasili da “sporazum ne predviđa nikakvu amnestiju za osobe optužene za ozbiljna kršenja međunarodnog humanitarnog prava”.

 

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.