D.I.C. Veritas

e-Veritas, 25.04.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 25. april

1990

* Predsjednik HDZ-a Franjo Tuđman izjavio je da bi Hrvatska prema njegovom mišljenju, trebalo da ima posebne odnose sa Njemačkom kao budućom vodećom silom u Evropi. On je naglasio činjenicu da je Hrvatska “po svojim tradicijama tijesno povezana sa zemljama srednje Evrope”.

* Sabor Socijalističke Republike Hrvatske na sjednici Vijeća općina i Društveno-političkog vijeća donio Ukaz o proglašenju Zakona o političkim organizacijama.

1991.

* Predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman, donio je odluku o raspisivanju referendum koji će se održati 19. maja 1991. godine. Građani će odgovarati na pitanje: “Jeste li za to da Republika Hrvatska, kao suverena i samostalna država, koja jamči kulturnu autonomiju i sva građanska prava Srbima i pripadnicima drugih nacionalnosti u Hrvatskoj, može stupiti u savez suverenih država sa drugim republikama (prema predlogu RH i Republike Slovenije za rešavanje državne krize SFRJ)” i “Jeste li za to da RH ostane u Jugoslaviji, kao jedinstvenoj saveznoj državi (prema prijedlogu Republike Srbije i Republike Crne Gore za rješavanje državne kriza SRJ).

* Komanda 5. vojne oblasti JNA nedavno izdala naredbu o zabrani ulaska svim ovlaštenim osobama iz štabova Teritorijalne odbrane u vojna skladišta u kojima se čuva prije oduzeto oružje i vojna oprema Teritorijalne obrane Hrvatske, saznaje Hina iz pouzdanih izvora.

1995.

* Memorandum o kršenju ljudskih i građanskih prava srpskog naroda u RH, dokument koji je sačinilo MIP SRJ, prihvaćen je kao zvanični document u UN. Ovaj document Biro SRJ u Zagrebu dostavio nekim hrvatskim opozicionim partijama, zbog čega je došlo do oštrih reagovanja hrvatske vlasti i političkih partija.

* U Dubrovniku se sastala izaslanstva Republike Hrvatske i Republike Crne Gore kako bi, u sklopu zajedničke međudržavne komisije, razmotrili pitanja u vezi s Prevlakom – u radu zajedničke komisije sudjelovali i predstavnici UN-a koje je predvodio Jasuši Akaši.

* Hrvatsko izaslanstvo koje je predvodio Žarko Domjan u Strasbourgu, na sjednici parlamentarne skupštine Vijeća Europe, iznijelo nezadovoljstvo sporošću procedure primanja Hrvatske u Vijeće Evrope.

 

Veritas.info

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.