D.I.C. Veritas

e-Veritas, 25.05.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 25. maj

1993.

* SB UN usvojio je Rezoluciju 827 o osnivanju Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije. Sud će imati 11 članova, a sjedište će mu biti u Hagu.

1992.

* Hrvatska delegacija posjetila Memorijalni centar za izučavanje holokausta Jad Vašem u Jeruzalemu, gdje je u Šatoru sjećanja položila vijenac pred pločom s natpisom Jasenovac i tu  razvila zastavu Republike Hrvatske.

1994.

* U Kninu je zasjedala vlada RSK gdje je odlučeno da se organizatori Mirovne konferencije o bivšoj Jugoslaviji i hrvatsko-srpskih pregovora obavijeste da RSK ne odustaje od Ženeve kao mjesta pregovora.

1995.

* Specijalni izaslanik UN za ljudska prava Tadeuš Mazovjecki izjavio je da je hrvatska vojska u Zapadnoj Slavoniji, u akciji “Bljesak” kršila ljudska prava. U akciji su neki civili ubijeni “ali bez vojnog preteksta”. Međutim kršenje ljudskih prava i  ubijanje civila nije poprimilo masovne oblike, izjavio je Mazovjecki.

* Milan Babić, ministar spoljnih poslova RSK uputio je protesnu notu Butrosu Galiju zbog: “Nečasnog ponašanja pripadnika argentinskog bataljona u Zapadnoj Slavoniji za vrijeme hrvatske agresije” i zatražio njihovo povlačenje iz RSK.

 

Veritas.info

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.