D.I.C. Veritas

e-Veritas, 25.05.2023, Saopštenje povodom hapšenja Čede Smiljanića na graničnom prelazu Bačka Palanka- Ilok

Na graničnom prelazu Bačka Palanka – Ilok, Hrvatska policija je 21. maja 2023. godine prilikom ulaska iz Srbije u Hrvatsku, uhapsila Srbina Čedu Smiljanića (1956), zbog navodno počinjenog ratnog zločina početkom devedesetih prošlog vijeka na području Vukovara.

Smiljanić se, prema Veritasovim saznanjima, tereti da je u septembru 1991. godine, tokom „čišćenja“ dijela Vukovara zvanog „Sajmište“, kao pripadnik srpskih paravojnih jedinica, kršeći pravila međunarodnog humanitarnog prava, zajedno s drugim pripadnicima srspkih paravojnih jedinica, protuzakonito zatvarao civilno stanovništvo, istima nanosio povrede fizičkog integriteta, te sudjelovao u radnjama koje su dovele do usmrćivanja civila, čime je počinio krivično djelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava – ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Od prijatelja i članova porodice danas smo doznali da je Smiljanić godinama najmanje dva puta mjesečno odlazio u Vukovar, da je zadnji put pred hapšenje bio i u Vukovaru na Đurđevdan ove godine, i da nikada do sada nije imao problema. Takođe navode da je Smiljanić da je u toku rata bio pripadnik TO Vukovar, ali da nije činio nikakva zlodjela pa ni ovo za koje ga se tereti. Smiljanić je sa porodicom napustio Vukovar 2000. godine i nastanio se na području Vojvodine. Posjeduje državljanstvo Republike Hrvatske i Republike Srbije.

Doznali smo da je Smiljanić drugi dan po hapšenju od strane policije priveden pred nadležnog tužioca, koji ga je saslušao i predložio da mu se odredi istražni zatvor, koji prijedlog je sud i prihvatio. I hapšenje i ostale istražne radnje policije, tužioca i suda odigrale su se u potpunoj medijskoj tišini.

Od početka ove godine, ovo je treće hapšenje osoba srpske nacionalnosti sa područja Hrvatske po hrvatskim međunarodnim potjernicama zbog ratnih zločina navodno počinjenih 1991. godine. Osim pomenutog Smiljanića, u januaru su američke vlasti uhapsile Jugoslava Vidića, osuđenog u Hrvatskoj na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina počinjenog u Petrinji, u februaru su irske vlasti uhapsile Vojislava Buzakovića koji je u međuvremenu i izručen u Hvatsku, a u aprilu su britanske vlasti uhapsile Milenka Marića, koji je u međuvremenu takođe izručen u Hrvatsku.

Na osnovu međunarodnih potjernica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom svijeta do sada je, po Veritasovoj evidenciji uhapšeno 187 Srba, od kojih su 74 ekstradirana u Hrvatsku. Trenutno se u hrvatskim zatvorima zbog krivičnih djela ratnih zločina nalazi 31 lice srpske nacionalnosti, uglavnom pripadnika bivših JNA i SVK, od kojih je 16 pravosnažno osuđeno, dok su ostali pod istragom, optužbom ili čekaju pravosnažnost presuda.

 

U Beogradu i Banja Luci, 25.05.2023.

 P R E D S J E D N I K

Savo Štrbac

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.