D.I.C. Veritas

e-Veritas, 25.07.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 25. jul

1990.

* Na sjednici sva tri vijeća Sabora SRH donešena je odluka da se pristupa donošenju Ustava RH kao i Odluka o proglašenju amandmana LXIV do LXXV na Ustav SRH. U Amndmanu LXIV određuje se brisanje u nazivu Ustava i u njegovim odredbama riječi “Socijalistička” ispred riječi  “Republika Hrvatska”  time se zvanično potvrđuje da novi naziv parlamenta nosi ime “Sabor Republike Hrvatske”. Na istoj sjednici je usvojen i amandman na Ustav RH kojim se zvanični simbol Republike – petokraka – zamjeni “šahovnicom”.

* U Srbu u Hrvatskoj je pred 5.000 građana održan sabor Srba na kome je konstitusano Srpsko nacionalno vijeća (SNV) kao organ Srba u Hrvatskoj. Sabor je usvojio Deklaraciju o suverenosti i autonomiji srpskog naroda u Hrvatskoj. Tom prilikom predsjednik SDS-a Jovan Rašković je rekao da je ova odluka Srba zapravo “srpski ustanak bez oružja”.

1991.

* Pripadnici TO Krajine i jedinice hrvatskog MUP-a i ZNG vodili su žestoke obračune u Erdutu. Srpske snage su u jutarnjim satima napale Policijski centar za obuku hrvatskih “dragovoljaca”. Hrvatska strana optužuje JNA za ovaj napad nazivajući ga napadom iz Srbije na Hrvatsku. U napadu je poginulo 9 dobrovoljaca dok ih je 17 ranjeno.

1995.

* Glavni tužilac MKSJ saopštio je da je podigao optužnicu protiv Milana Martića, Radovana Karadžića i Ratka Mladića i još 21 osobe, uglavnom komandanata, stražara i posjetilaca logora u Keratermu kod Prijedora, Luka kod Brčkog i u Bosanskom Šamcu. Nalozi za hapšenje upućeni su u Beograd, Zagreb, Sarajevo, Knin i Pale.

* Komandant ZP Split – general Ante Gotovina izdao je OG Sjever HV 4. gbr HV i djelovima HVO naređenje br.1080-01-95-294 za početak ofanzivne operacije protiv snaga VRS i RSK na području Grahovo –Glamoč – Kupres- Livno (BiH) sa ciljem “razbijanja neprijateljske snage u dinarskom sektoru, i preuzimanje nadzora nad Bosanskim Grahovom i presecanjem komunikacije od Knina ka Grahovu…presecanje komunikacije od Glamoča prema Drvaru i Mrkonjić Gradu, napola opkoli Glamoč…eliminiše neposrednu opasnost za Kupres”, Sve to se dešava u sklopu šire operacije pod kodnim nazivom “Operacija Ljeto 95”.

* Prema izvještajima srpskog radija na Palama, hrvatska vojska je izvršila žestok napad na položaje VRS na glamočko-grahovskom pravcu i oko Livna. Na Grahovo je prema vjestima ovog radija palo oko 11.000 granata.

* U Borbama na Dinari stradali su: Kašić Željko (1957), Kresović Milan (1958), Romić Ilija (1946), Subotić Momčilo (1968) i Šorgić Marko (1949), a u selu Trifunovići, Bosansko Grahovo kao nestali vode se:  Manojlović Milorad (1952) i Musulin Vladimir (1947)

 

 

Veritas.info

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.