D.I.C. Veritas

e-Veritas, 25.07.2023, ŽS u Osijeku: ročište za glavni pretres protiv Vojislava Buzakovića

Pred Županijskim sudom u Osijeku za danas je zakazano ročište za glavni pretres protiv optuženog Vojislava Buzakovića (1996) zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Prema dokumentaciji kojom raspoleže Veritas, protiv Buzakovićai još 8 osoba Županijsko državno odvjetništvo u  Vukovaru podiglo je optužnicu 4. septembra 2007. godine, koja ih tereti da su od početka avgusta 1991. do kraja februara 1992. u Petrovcima, u prostorijama milicije SAO Krajine, kao pripadnici milicije i paravojnih jedinica, protupravno privodili, zatvarali, ispitivali, tukli i na druge načine zlostavljali civilne osobe, s tim da se Buzaković tereti za učestvovanje u fizičkom maltretiranju četiri osobe (Irineja Nađorđa, Janka Tirkajle, Mihajla i Pere Hardi). Pomenutom optužnicom, pored Vojislava Buzakovića, još su optuženi: Nikola Radojčić, Miroslav Ivan, Milenko Đurđević, Predrag Stojčević, Dragan Žakula i Duško Samardžić, svi u odsustvu, te Željko Vujić, u prisustvu. Branioci po službenoj dužnosti svih optuženih podnijeli su prigovore protiv optužnice, ali ih je Županijski sud u Vukovaru rješenjem od 3. aprila 2008. odbio kao neosnovane.

Dana 9. juna 2011. godine, Vanraspravno vijeće Županijskog suda u Vukovaru razdvojilo je krivični postupak u odnosu na optuženika Željka Vujića, ali je, nakon prvog rošišta za glavni pretres,  obustavilo postupak protiv njega zbog smrti.

Predmet je u međuvremenu, zbog promjene u nadležnosti za procesuiranje ratnih zločina, ustupljen Županijskom sudu u Osijeku, koji je 12. jula 2022. za Buzakovića izdao “evropski nalog za hapšenje”, na osnovu kojeg je i lišen slobode u Irskoj, gdje već dugi niz godina živi sa porodicom i čije državljanstvo je u međuvremenu stekao.

Na osnovu hrvatske međunarodne potjernice, 5. januara 2020. na aerodromu u Malmeu, švedska policija uhapsila je opt. Milenka Đurđevića, koji je, nakon provedenog ekstradicionog postupka, u avgustu 2020. godine izručen u Hrvatsku. Nepravosnažnom presudom Županijskog suda u Osijeku od 14. februara 2022. Đurđević je proglašen krivim i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od tri (3) godine.

Županijski sud u Osijeku je protiv opt. Duška Samardžića i Dragana Žakule 10. maja 2021. donio rješenja o obustavi krivičnog postupka zbog prekvalifikacije na krivično djelo oružane pobune.

U Irskoj je 1. februara ove godine po “Europskom uhidbenom nalogu” Županijskog suda u Osijeku policija uhapsila Vojislava Buzakovića. Nakon provedenog ekstradicionog postupka Irska ga je izručila noći sa 30. na 31. mart o.g. u Hrvatsku, od kada se nalazi u istražnom zatvoru u Osijeku.

 

Veritas.info

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.