D.I.C. Veritas

e-Veritas, 25.09.2022, Сумњиви попис становништва у РХ

Службена објава података Државног завода за статистику (ДЗС), првенствено оних који се односе на народност и вјеру становника Хрватске, довела је до сумње у ваљаност појединих резултата на разини општина и градова, али и укупних резултата Пописа становништва објављених у четвртак, пише загребачки Јутарњи лист у данашњем електронском издању.

Низ научника из струке с којима смо разговарали потврђују како у резултатима има нејасноћа које би из ДЗС-а морали образложити, попут фамозног скока броја грађана који су се изјаснили као “остали хришћани”. С 12.900 колико их је било 2011. та је категорија нарасла на готово 190 хиљада. С друге стране, резултати у категорији “становништво према народности” садрже низ примјера општина с традиционално високим удјелом Хрвата, а у којима се према службеним подацима између десетак и 20 посто испитаника изјаснило – “народност непозната”.

Према службеним подацима, непознату народност имају 26.862 становника Хрватске, но сумњу у тачност података буде примјери општина као што су Сливно, Змијавци, Промина, Руновићи, Каштелир-Лабинци, Десинић, Чаглин и низ других. Примјерице, у опћини Сливно у Дубровачко-неретванској жупанији, с нешто више од 2000 становника, 73,80 процената њих се изјаснило као Хрвати, но 14,66 процената (300 особа) сведено је под “народност непозната”. У дијелу опћина које смо контактирали кажу да су им подаци нејасни те најављују провјеру.

Унаточ постојању рубрике “регионалност”, у истарским Каштелир-Лабинцима испало је да 19 процената становника има непознату народност.

Предсједник Српског народног вијећа (СНВ) Милорад Пуповац изјавио је како ће СНВ реаговати на попис становништва према којем је број Срба у Вуковару пао испод 30 процената након што направе анализу и виде је ли све било у складу с прописима.

Додао је како нису имали процјене око броја Срба који живе у Вуковару те како само гледају јесу ли ствари проведене у складу с правилима и је ли попис проведен без притисака и негативне кампање.

“Оно што нас само брине је то да су неки људи имали циљ и мисију да тај број Срба мора бити испод оног постотка који је био прије 10 година”, истакнуо је.

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.