D.I.C. Veritas

e-Veritas, 25.11.2022, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 25. novembar

1991.

* General JNA Milan Aksentijević razmjenjen je za hrvatskog državljanina Antona Kikaša, koga je JNA uhapsila pod optužbom za šverc oružja iz Ugande.

* Iz Kasarni u Spiltu je, u skladu sa dogovorom Kninskog korpusa, komande vojnopomorske oblasti (VPO) i hrvatske strane počelo iseljavanje opreme i ljudstva JNA.

*Predsjedavajući Mirovne konferencije o Jugoslaviji lord Piter Karington i specijalni izaslanik Generalnog sekretara UN Sajrus Vens, potpisali su u Ženevi (mini) plan o rješavanju jugoslovenske krize.

* Doljana  Šajića (1924), zaklali su pripadnici ZNG-a ispred njegove kuće u Batinjanima.

 * Ljubomir Ratić (1957) je stradao ispred svoje kuće u Veri od eksplozivne naprave ručne izrade koju je na njegovu kuću izbacio poljoprivredni avion. Sa njim je stradao i Jovanović Jovan (1952), porjeklom iz Rume.

 * Na uglu Ribarske i Štrosmajerove ulice u samom centru Osijeka, hrvatski ekstremisti su  vatrenim oružjem usmrtili civila Zorana Golužu (1965) iz Antunovca.

1994.

* Podsekretar UN za mirovne operacije Kofi Anan je saopštio da su snage VRS ispalile šest granata na Bihać i da je zbog toga UNPROFOR zataražio vazdušne udare NATO-a, ali oni nisu izvedeni jer avioni nisu uspeli da lociraju ciljeve. “Mislim da će sledeća 24 časa biti presudna” dodao je Kofi Anan.

* Donji dom ruskog parlamenta zatražio je od predsjednika Borisa Jeljcina da se u SB UN i drugim forumima preduzmu potrebne mere kako bi se sprečilo strano vojno mješanje u konflikt u bivšoj SFRJ i u tom smislu upotrebi i ruski veto u SB UN.

* U borbama sa muslimanskim snagama oko Bihaća stradali su pripadnici SVK:  Vojnović Stevan (1976) iz Pakraca, Cvijanović Nedeljko (1962) iz Korenice i Narandžić Stevo (1954) iz Otočca.

1995.

* Predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman je podijelio 27.000 odlikovanja pripadnicima Hrvatske vojske i policije i pripadnicima HVO za doprinose u osvajanju Zapadne Slavonije, Krajine i zapadne BiH.

* Komitet za prikupljanje podataka o ratnim zločinima Vlade SRJ dostavio je UN-u u Ženevi dva dokumenta o zločinima koje je Hrvatska vojska u akciji “Bljesak” izvršila nad srpskim stanovništvom u Zapadnoj Slavoniji 1. i 2. maja 1995. godine, na putu Okučani-Stara Gradiška, i u sjeverozapadnoj Bosni 13. septembra 1995. godine na putu Donji Vakuf – Jajce. Na osnovu izjava svjedoka navedeno je da je ubijeno na stotine, a na hiljade ranjeno, žena, djece i staraca, iako je Hrvatska vojska sutradan po izvršenim zločinima uklanjala dokaze, spaljujući tjela ubijenih.

 

Veritas. info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.