D.I.C. Veritas

е-Veritas, 25.11.2022, Идентификовани и посмртни остаци Мандарић Јована из Врепца

Према званичном саопштењу Министарства хрватских бранитеља, 28. октобра о.г. на Заводу за судску медицину и криминалистику у Загребу проведена “завршна идентификација посмртних остатака несталих и смртно страдалих особа у Домовинском рату”, којом приликом су завршно идентификовани посмртни остаци осам (8) особа, који су ексхумирани на подручју Сисачко-мославачке, Личко-сењске те Задарске жупаније, чији је прелиминарни идентитет утврђен методом анализе ДНК, без навођења имена идентификованих особа.

Због Веритасова залагања за принцип да свака жртва, без обзира којој је страни за живота припадала, мора имати име које се мора јавно навести и када се идентификују и сахрањују њени посмртни остаци, Веритас је у свом саопштењу од 29. октобра о.г. објавио основне личне податке те околности, начин, вријеме и мјесто страдања двије идентификоване жртаве (српске националности, док нам идентитет осталих идентификованих још није познат.

Због Веритасова залагања за принцип да свака жртва, без обзира којој је страни за живота припадала, мора имати име које се мора јавно навести и када се идентификују и сахрањују њени посмртни остаци, објављујемо основне личне податке те околности, начин, вријеме и мјесто страдања двије јуче идентификоване жртаве српске националности Даринка Илије Маодуш (79) из Медака код Госпића и Драгиња Ђуре Вукша (91) из Парчића код Бенковца, док нам идентитет осталих идентификованих у то вријеме није познат.

У међувремену смо дошли до информације о још једној идентификованој особи такође српске националности, чији идентитет гласи:

Јован Николе Мандарић (46) из Вребца код Госпића. Јован је био резервни капетан 1. класе на функцији замјеника комаданте 9. моторизоване пјешадијске бригаде стациониране у Вребцу. У вријеме хрватске акције “Олуја”, остао је међу задњима са Бранком Новаковићем и Даном Рашетом да спаси технику. Посљедњи пут је виђен изнад села Подлапача. Његови посмртни остаци ексхумирани су у току 2006. са групног гробља у Кореници. Његови посмртни остаци сахрањени су 12. новембра 2022. на православном гробљу у Врепцу.

Veritas.info 

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.