D.I.C. Veritas

e-Veritas, 26.03.2023, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 26. mart

1991.

* Okružno javno tužilaštvo u Zagrebu podiglo je optužnici protiv Željka Ražnjatovića Arkana i još petorice Srba, Dušana Bandića, Zorana Stevanovića, Dušana Carića, Ljubana Dragosavljevića i Miloša Kneževića pod sumnjom da su učestvovali u pripremi oružane pobune protiv Hrvatske u Kninskoj Krajini.

* Skupština opštine Titova Korenica donijela je odluku o smjeni dotadašnjeg rukovodstva Nacionalnog parka Plitvice.

1992.

* Jedinice JNA napustile su Makedoniju.

* U protesnom pismu koje je  Ministarstvo odbrane Hrvatske uputilo Generalštabu JNA stoji da je Sarajevsko primirje prekršeno 272 puta, a da je na HV ispaljeno više od 8.500 projektila.

* Na Drniškom ratištu stradali su: Drakula Radovan (1966), Vujanić Miroslav (1970),  Popović Rajko (1936) i Đomlija Branko (1953).

* U Čačincima, opština Orahovica, u svojoj kući ubijen je Poljak Đorđe (1933). Iako postoje indicije o počiniocu zločina, za počinjeno ubistvo niko nije odgovarao.

1993.

* Predsjednik RH Franjo Tuđman je donio odluku o ukidanju “Ureda za zaštitu ustavnog poretka” i osnovao “Ured za nacionalnu sigurnost”.

1994.

* Međunarodni sud pravde u Hagu je saopšteno da ne može da pokrene postupak na osnovu unilateralne tužbe jedne strane, kakva je tužba SRJ protiv zemalja NATO-a, i njihovih pretnji bombarodovanjem.

1995.

*Jedinice PVO SV Krajine su u popodnevnim časovima u rejonu Primišlja, opština Slunj, otkrile i uništile transportni helikopter hrvatske vojske koji je prevozio oružje i opremu jedinicama Petog korpusa ABiH u Cazinsku Krajinu, saopštila je Informativna služba Glavnog štaba SVK.

* U nedeljnom izdanju argentinskog dnevnika “Klarin” naveden je sadržaj kontigenta oružja koje je preko Paname stiglo iz Argentine u Hrvatsku aprila 1994 godine. Radi se o 25 hiljada poluautomatskih pušaka, 25 hiljada granata, 6 hiljada mina i 6,6 miliona komada municije.

 

Veritas.info

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.