D.I.C. Veritas

e-Veritas, 26.09.2022, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 26. septembar

1991.

* Savezni sekretarijat za narodnu odbranu (SSNO)  je izdao saopštenje za javnost u kome se ističe da specijalne jedinice Hrvatske vojske vrše miniranje pomorskih puteva i morskih luka.

* Pripadnici Hrvatske vojske zapalili su srpsko selo Kukunjevac, nedaleko od Lipika, zbog učestalih napada hrvatskih jedinica srpsko stanovništvo u sve većem broju napušta prostor Zapadne Slavonije.

* Prilikom napada Hrvatskih snaga na  selo Kukunjevac stradali su Vladimir Rokić (1950), Potrebić Veljko (1945) i Harambašić Jelena (1920).

* Nastavljen je četvrti krug mirovne konferencije o Jugoslaviji u Hagu.

*  Američki državni sekretar Džejms Bejker, izjavio je da Srbija i JNA snose odgovornost za mračnu budućnost koja očekuje narode Jugoslavije, ako se ne zaustavi krvoproliće.

* SB UN u Njujorku usvojio je Rezolucija 713. Ovom rezolucijom i na osnovu člana 7. Povelje UN, a u cilju uspostavljanja mira i stabilnosti u Jugoslaviji, uveden je potpuni embargo na sve isporuke oružja i ratnog materijala u SFRJ.

* Nikolić Gradoljub (1941), radnik rafinerije Sisak, na današnji dan u vreme druge smene u krug  fabrike došle su 3 uniformisane osobe, inače pripadnici grupe za likvidacije 55. bojne HV-a, i odvele ga u nepoznatom pravcu. Tijelo je pronađeno 2 dana kasnije na livadi u Galdovu, supruga o tome  nije službeno obavještena već je tjelo pokopano na socijalnom groblju. Porodica je saznala  za njegovo stradanje mesec dana kasnije.

 

1992.

* Bivši predsjedavajući Evropske konferencije o Jugoslaviji Lord Piter Karington u intervjuu pariskom nedeljeniku “Poan” je izjavio da Evropa nije na vrijeme shvatila da Jugoslavije nema i da  je prerano priznala Hrvatsku i Sloveniju, a potom i BiH.

1993.

 * U Zagrebu i drugim većim gradovima Hrvatske održani mitinzi protiv “neefikasnosti UNPROFOR-a”. Na centralnom mitingu u Zagrebu na Trgu bana Jelačića potpredsjednik hrvatske vlade Vladimir Šeks je između ostalog poručio snagama UN “ili učinite ono što vas spada  ili idite doma, a mi ćemo to riješiti krvlju i našim snagama.

 

1994.

 * Predsjednik Skupštine RSK Branko Vojnica je o mogućoj reintegraciji RSK u Republiku Hrvatsku izjavio. “Ako dođe do takvog raspleta, koji mi ne želimo ničim podstaći – biće to tragedija za narod na ovom prostoru, i to istorijska tragedija”, jer “niko ničim ne garantuje opstanak srpskog naroda na vjekovnim ognjištima.”

 

1995.

 * Bivša finska ministarka odbrane Elizabet Ren imenovana je za novog specijalnog izvestioca generalnog sekretara UN za ljudska prava u bivšoj SFRJ.

* Direktor Instituta za biologiju životinja Bečkog univerziteta Halmut Gosov je saopštio da divlje životinje (medvedi, vukovi, risovi i jeleni) od početka rata bježe sa teritorije bivše SFRJ i sele se u Austriju, Švajcarsku, Italiju, Njemačku a neke stižu i do skandinavskih zemalja.

*U selu Bjelini, opština Benkovac ubijeni su Obrad (1927)  i Jelena Opačić (1931) , bračni par i Čotra Dragomir (1950) koji je bio duševni bolesnik. Počinioc/i su do danas ostali nepoznati.

Čanak Danica (1922), nakon “Oluje” vratila se u selo Ćore u svoju kuću, opština Dvor, Banija. Pronađena na današnji da  izbodena nožem u štali kad se suprostavila pljačkašima stoke koji su hteli da joj odvedu kravu. Počinioci su do danas ostali neidentifikovani.

 

* Radaković Mile (1929), nakon “Oluje” ostao je u svojoj kući u Jošanima, opština Korenica. Na današnji dan metalnom šipkom prebio  ga je Dane Krznarić dok je Mile pokušavao da odbrani svoju imovinu.  Protiv Dane pokrenut je krivični postupak zbog ubistva iz koristoljublja pred ŽS Zadar. Osuđen je na 7 godina zatvora.  

 

Dukić Dušan (1930), nakon “Oluje” odveden u zatvor u Zadru odakle je pušten 27.08.1995. nakon čega se vratio na svoje imanje u Biljanima Gornjim, opština Benkovac. Na današnji dan nađen je obješen u svojoj kući, mještani sela svjedočili su da se dan ranije sukobio sa kradljivcima grožđa koji su iz sela Kruševo došli u njegove vinograde da beru grožđe. Na obdukcionom nalazu bilo je vidljivo  da je imao razne ogrebotine i polomljen prst. Počinioci, iako postoje indicije o njihovom identitetu, zvanično su ostali neidetifikovani.

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.