D.I.C. Veritas

e-Veritas, 26.11.2022, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 26. novembar

1991.

* Iza zatvorenih vrata počeli su pregovori o sudbini zagrebačke vojne bolnice JNA.

* Po izjavi svjedoka dva uniformisna lica, muškarac i žena, odveli su Lovrić Branka (1950), direktora radne zajednice osječkog PTT-a iz njegove kuće. Ubijen je i bačen u Dravu, tijelo do danas nije pronađeno.

 * Pripadnici hrvatskih oružanih snaga  u selu Bokane, opština Podravska Slatina iz zasjede su ubili mještane tog sela: Matić Željka (1962) i Cvjetić Vida (1948).

1992.

Ukazom predsjednika RSK, Gorana Hadžića, umjesto dosadašnjeg komandanta Vojske RSK generala Milana Torbice, postavljen je general Mile Novaković. Osvrćući se na sporazum vojnih vlasti Hrvatske i VRS o povlačenju hrvatskih snaga iz Posavine, general Novaković je rekao: “Hrvatska je prvi put javno priznala dejstva i prisustvo svojih snaga u tom dijelu Bosne”.

1994.

* Kopredsjednici konferencije o bivšoj Jugoslaviji Oven i Stoltenberg su u Beogradu razgovarali sa predsjednikom Vlade RSK Borislavom Mikelićem o izmjenama i o dopunama Nacrta sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa sa Hrvatskom. Poslije tog razgovora Mikelić je izjavio da su kopredsjednici uvažili suštinske primjedbe srpske strane i nekoliko “tehničkih primjedbi” i obavjestili ga “da u ovoj fazi nije bilo moguće više postići, uvažavajući obe strane i međunarodnu zajednicu koju oni predstavljaju.”

* U organizaciji društva “Libertas” na čelu sa Zvonimirom Šeparovićem, oko 200 Zagrebčana je demonstriralo pred zgradom Biroa SRJ, zahtijevajući da se prekinu pregovori između Srba i Hrvata i da se spreči djelovanje jugoslovenskog biroa, Demonstracije su takođe priređene i ispred zgrade ruske ambasade.

* Predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman otputovao je u službenu posjetu Čileu i Argentini.

1995.

* U intervjuu beogradskom listu Politika ministar spoljenih poslova SRJ, Milan Milutinović, podvukao je da “nema nikakvih mogućnosti za neku reviziju, odnosno za neke dopune i izmene dokumenta iz Dejtona” i da je to pismeno dogovoreno. Slična je bila i izjava američkog posrednika Ričarda Holbruka koji je naglasio da se “ni zapeta neće moći promjeniti” u Dejtonskom sporazumu i da će taj dokument biti samo zvanično potpisan na konferenciji u Parizu.

 

 

Veritas.info

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.