D.I.C. Veritas

e-Veritas, 26.12.2022, HRONOLOGIJA RATA U HRVATSKOJ 1991-1995 – 26. decembar

1991.

* Zvanično je počela da postoji Ruska federacija.

* U Gornjim Kusonjima, opština Podravska Slatina, pripadnici ZNG su ubili u njihovoj kući bračni par Milinović,  Slobodana (1928) i Snežanu (1930).

* U selu Glavica, opština Pakrac, ubijena je Prodanović Stana (1915), a u Roguljama,opština Pakrac,  ubijena je  Rogulić Jagoda (1931).

1993.

* Na 200 biračkih mjesta u RSK ponovljeno je glasanje za izbor Predsjednika Republike i skupštinske poslanike.

1994.

* Predsjednik RS Radovan Karadžić uputio je pismo generalnom sekrataru UN Butrosu Galiju upozaravajući da Hrvatska ofanziva ne jugozapadne granice RS ugrožava Sporazum o prekidu vatre i mirovni proces koji je otpočeo na incijativu bivšeg američkog predsjednika Džimija Kartera.

* Sveti Sinod SPC ocjenio je da je nedavni apel za mir zagrebačkog i sarajevskog kardinala, Franje Kuharića i Vinka Puljića, sebičan i jednostran, jer izražava zabrinutost za samo jednu stranu u sukobu (Hrvate i Muslimane), a jedino se Srbi prikazuju kao agresori.

* Vojni sud u Beogradu osudio je petoricu pripadnika bivšeg Varaždinskog korpusa JNA na višegodišnje kazne zatvora. General Vlada Trifunović, komandant Varaždinskog korpusa, osuđen je na 11 godina zatvora “zbog počinjenog krivičnog dijela podrivanja vojne i odbrambene moći zemlje”.

* Prema procjeni Srpske napredne stranke iz Hrvatske je od početka rata iseljeno oko 300 hiljada Srba, a preostalo ih je pod hrvatskom vlašću još oko 100 do 150 hiljada. Predsjednik SNS Milan Đukić smatra da je ključni faktor mirovnih pregovora pitanje konačnog statusa srpskog naroda u Hrvatskoj. SNS smtara da se rješenje može tražiti samo u pravu Srba na visok stepen političke autonomije, koja ne bi ugrožavala cjelovitost dražave Hrvatske, a čije bi sprovođenje i garancije bile pod međunarodnom kontrolom.

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.