D.I.C. Veritas

е-Veritas, 26.12.2022, ХРОНОЛОГИЈА РАТА У ХРВАТСКОЈ 1991-1995 – 26. децембар

1991.

* Званично је почела да постоји Руска федерација.

* У Горњим Кусоњима, општина Подравска Слатина, припадници ЗНГ су убили у њиховој кући брачни пар Милиновић, Слободана (1928) и Снежану (1930).

* У селу Главица, општина Пакрац, убијена је Продановић Стана (1915), а у Рогуљама,општина Пакрац, убијена је Рогулић Јагода (1931).

1993.

* На 200 бирачких мјеста у РСК поновљено је гласање за избор Предсједника Републике и скупштинске посланике.

1994.

* Предсједник РС Радован Караџић упутио је писмо генералном секратару УН Бутросу Галију упозаравајући да Хрватска офанзива не југозападне границе РС угрожава Споразум о прекиду ватре и мировни процес који је отпочео на инцијативу бившег америчког предсједника Џимија Картера.

* Свети Синод СПЦ оцјенио је да је недавни апел за мир загребачког и сарајевског кардинала, Фрање Кухарића и Винка Пуљића, себичан и једностран, јер изражава забринутост за само једну страну у сукобу (Хрвате и Муслимане), а једино се Срби приказују као агресори.

* Војни суд у Београду осудио је петорицу припадника бившег Вараждинског корпуса ЈНА на вишегодишње казне затвора. Генерал Влада Трифуновић, командант Вараждинског корпуса, осуђен је на 11 година затвора “због почињеног кривичног дијела подривања војне и одбрамбене моћи земље”.

* Према процјени Српске напредне странке из Хрватске је од почетка рата исељено око 300 хиљада Срба, а преостало их је под хрватском влашћу још око 100 до 150 хиљада. Предсједник СНС Милан Ђукић сматра да је кључни фактор мировних преговора питање коначног статуса српског народа у Хрватској. СНС смтара да се рјешење може тражити само у праву Срба на висок степен политичке аутономије, која не би угрожавала цјеловитост дражаве Хрватске, а чије би спровођење и гаранције биле под међународном контролом.

 

Veritas.info 

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 


Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.