D.I.C. Veritas

e-Veritas, 26. 12. 2022, На данашњи дан – 26. децембар

1805 – Потписан Пожунски мировни уговор (Братислава) између Француске и Аустрије, после Наполеонове победе у бици код Аустерлица, којим је Француска добила Венецију, Истру без Трста, Далмацију, Дубровник и Боку которску. Споразум поништен 1815. на Бечком конгресу.

1968 – У савезној Народној скупштини усвојени амандмани на Устав СФР Југославије, којима су поствљени принципи доминације република над савезном државом и проширене надлежности аутономја којима су Србији укинуте све надлежности, и истовременим прошрењем надлежности покрајина, Србија стављена под власт покрајинских власти, без права да управља и самом собом. Помењен је назив покрајине Косово и Метохија и скраћен само на Косово. Уставни амандмани из 1968. године поставили су основ за устав из 1974. којим је савезна држава развлашћена, припремљена сецесија република (и покрајина) и укидање Србије према плановима аустроугарских, бугарских и ватиканских центара моћи са почетка 20. века.

1990 – Скупштина Словеније прогласила отцепљење те републике, после плебисцита 23. децембра на коме се 86 одсто гласача изјаснило за независну словеначку државу.

 

Veritas.info

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.