D.I.C. Veritas

e-Veritas, 26.12.2022, NEKO MORA DA PRELOMI: Savo Štrbac – Žrtve Petrovačke ceste još čekaju pravdu

DIREKTOR Dokumentaciono informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac izjavio je povodom odlaganja suđenja četvorici hrvatskih pilota za ratni zločin na “Petrovačkoj cesti” da neko u ovom slučaju već mora da prelomi i donese odluku o suđenju u odsustvu, te da nije normalno ono što se dešava.

- Nije počelo suđenje jer još nije donesena odluka o suđenju u odsustvu. Vanpretresno veće koje je trebalo da donese tu odluku, vratilo je ponovo odluku Pretresnom veću jer još nisu dobili ono što su sve vreme čekali od Ministarstva pravde Srbije – potvrdu da je ta molba poslata u Hrvatsku sa pozivima optuženim – rekao je Štrbac.

On je rekao da je Vanpretresno veće, kada je potvrdilo optužnicu, trebalo i da donese odluku da se sudi u odsustvu, a pošto je to, po njemu, igra između Tužilaštva sa jedne strane i Vanpretresnog veća i Pretresnog veća odeljenja sa druge strane, to opet ide na uštrb oštećenih.

- Malo li su čekali pa još treba da čekaju. Drže ih i dalje u neizvesnosti da li će biti suđenja ili neće. Šta naši čekaju? Dakle, neko ovde mora da prelomi. Kakav dokaz, ako si već vodio istragu, a nisi obaveštavao i pozivao iz poznatih razloga, nije to bio ničiji hir da ih ne pozivaju – rekao je Štrbac.

On je podsetio da Hrvatska ima zakon iz 2011. godine u kome kaže da neće sarađivati i da ne priznaje nikakve pravne akte koji dolaze iz Srbije (i ostalih zajednica SFRJ) gde su u pitanju njihovi “branitelji” optuženi za ratni zločin.

Štrbac ističe da se Hrvatska sve vreme u praksi poziva na zakon i pošto nisu hteli da rade na drugim predmetima da udovoljavaju molbama, onda je bilo za očekivati da neće ni u predmetu “Petrovačka cesta”.

- To su javno svi poručivali da neće priznati ni optužnicu, ni slati svoje pilote – rekao je Štrbac.

S druge strane, kako je naglasio, Hrvatska 2022. godine ima više suđenja u odsustvu za ratne zločine nego po okončanju rata 1995. i 1996. godine, pa sudi svaki dan 71 osobi sada u decembru i to samo osam je prisutno, a svi drugi su u odsustvu.

- U novembru je 110 ljudi suđeno, uglavnom u odsustvu. Neko mora prelomiti ovde. Mi smatramo da je slučaj `Rakitije` bio uvod u ovo – rekao je Štrbac.

Prema njegovom mišljenju, tu odluku može da donese Vanpretresno veće, koje zaseda van pretresa, a ono što ne odluči vanpretresno, može Pretresno.

- Razlog što nemaju dokaz da je poziv za glavni pretres uručen optuženima pored ovakve situacije koju sam opisao od zakona od prakse, nema nikakve veze sa stvarnošću. Neće Hrvati doći na suđenje, ne priznaju ništa. To svaki dan govore, a tako su se ponašali i u drugim predmetima – rekao je Štrbac.

On je istakao da neko od njih mora da donese odluku, protiv koje se može žaliti, bila ona pozitivna ili negativna ili je donijelo Pretresno ili Vanpretresno vijeće.

- Nezadovoljna strana, a to je Tužilaštvo, ako odbiju ili odbrana, može ili ne mora, ako se prihvati suđenje u prisustvu da se žali i onda će apelacija, verovatno odlučiti, kao što je odlučila u predmetu `Rakitije` – rekao je on.

Suđenje četvorici hrvatskih pilota optuženih za ratni zločin počinjen na Petrovačkoj cesti u akciji “Oluja” 1995. kada je raketirana kolona srpskih izbeglica, koje je trebalo da počne danas u Beogradu, odloženo je jer, kako je obrazloženo, “još nema elemenata da se donese odluka da im se sudi u odsustvu”.

 

 

Izvor: SRNA

 

 

Baner Sufinansiranja Foto: ilustracija, Ministarstvo kulture i informisanja, 664x195

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.