D.I.C. Veritas

e-Veritas, 27.01.2024, SAOPŠTENJE povodom procesuiranja još jednog Srbina u Hrvatskoj za prekršaj učinjen preko društvenih mreža

U utorak 23. januara ove godine kninska policija privela je Srbina ŠPIRU RAŠKOVIĆA (71) zbog  prekršaja počinjenog preko društvene  mreže fejsbuk – iz mržnje objavljivao sadržaje koji vređaju nacionalne osećaje građana RH (fotografiju na kojoj se nalaze on i Veselin Šljivančanin i fotografija jedne mlade djevojke sa kokardom na glavi), čime je počinio  prekršaj iz čl. 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, za koji prekršaj mu je istog dana Prekršajno odeljenje Opštinskog suda u Šibeniku izreklo kaznu od 15 dana zatvora, koju izdržava u Šibeniku.

Za razliku od najmanje osam Srba, koliko ih je ista policija pohapsila i isti prekršajni sud kaznio za isti prekršaj izvršen na isti način (stavljanjem na svoje profile na fejsbuku “nepoćudnih” fotografija i muzičkih sadržaja) o kojim “pothvatima” su na svojim službenim stranicama izveštavali i policija i sud a prenosili skoro svi mediji u regionu, ovo najnovije procesuiranje, prvo u ovoj godini, niko ni reči do sada nije objavio. Za ovo procesuiranje “Veritas” je doznao od Špirinih prijatelja iz kninske krajine, koji su i sami zatečeni ćutanjem i nadlenih organa i medija.

Od njegovih prijatalja doznali smo da je Špiro po obrazovanju dr. biotehničkih nauka i da je proglašen za najpopularnijeg predavača biofarminga u gradu Subotici, gdje ga je “oduvala” hrvatska “oluja” u avgustu 1995. godine. Doznali smo i da Špiro ima neobične i duge brkove, da je veseljak i širokih svetonazora, da često posećuje rodni kraj Raškoviće pored Knina, da ima dosta prijatelja među svim nacijama, pa ih je još više iznenadilo njegovo procesuiranje zbog nekakve mržnje.

Hrvatska je u maju prošle godine izmenila Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira, tako što je  novčane kazne višestruko povećala (umesto dotadašnje od 20 do 150 evra, na 700 do četiri hiljade evra) za devedesetak prekršaja za koje je moguće izreći i zatvorsku kaznu. Iako je opis inkriminacije prekršaja iz člana 5. (remećenje javnog reda i mira na javnom mestu „izvođenjem, reprodukovanjem pesama, kompozicija i tekstova ili nošenjem ili isticanjem simbola, tekstova, slika, crteža”) ostao isti, iako se u tom opisu ne spominju nikakvi pojedinačni simboli, ipak su hrvatski mediji naglašavali, a ostali u regiji nekritički preuzimali, da se drastično povećava kazna samo za isticanje ustaških simbola, posebno ustaškog pozdrava „Za dom spremni”.

U provođenju tog zakona hrvatska policija je, uz suze jednog policajca, sprečila grupu “crnokošuljaša”  da prilikom prošlogodišnje proslave “Oluje”, u uniformama sa oznakama “Za dom spremni”, marširaju kroz Knin, ali su taj pozdrav kninskim ulicama izvikivali neki drugi Hrvati, za koje nema informacija da su uopšte kažnjeni po izmenjenom zakonu,  dok je dvojici Hrvata za učešće u velikom defileu pripadnika HOS-a sa ustaškim uniformama, oznakama i barjacima u Koloni sjećanja u Vukovaru 18. novembra prošle godine  sudskim rešenjem određena mera zadržavanja u trajanju od pet dana, takođe po izmenjenom zakonu, čija strogoća se i dalje “trenira” nad pripadnicima srpske manjine kako bi bila još manja.

Sada je još očitije da je ta manipulacija sa izmenama zakona o prekršajima s navodnom namerom sprečavanja upotrebe ustaških simbola bila namenjena svetu u godini u kojoj Hrvatska predsedava Međunarodnim savezom za sećanje na Holokaust (?!).

U Beogradu i Banja Luci, 27.01.2024.

 

P R E D S E D N I K
Savo Štrbac

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.