D.I.C. Veritas

e-Veritas, 27.05.2022, Saopštenje povodom hapšenja Srbina Svetozara Okanovića u Norveškoj

Sinoć nas je nazvao Stefan Okanović iz Norveške i saopštio nam da je norveška policija 10. maja ove godine uhapsila njegovog oca Svetozara Okanovića (1963), rodom iz Kneževa kod Belog Manastira po hrvatskoj potjernici zbog ratnog zločina navodno počinjenog u rodnom selu 1991. godine, koji se od hapšenja nalazi u ekstradicionom pritvori gdje čeka odluku norveškog suda o hrvatskom zahtjevu za ekstradiciju.

Od Stefana smo doznali da se njegov otac nešto prije “mirne reintegracije” SAO “Istočna Slavonija, Baranja i zapadni Srijem” u ustavno pravni poredak Republike Hrvatske, sa ženom i dvoje maloljetne djece i hrvatskim dokumentima iselio u Norvešku, gdje su u međuvremenu svi dobili norveško državljanstvo.

Optužnicom ŽDO u Osijeku od 13. juna 2005. godine, kojom su pored  Okanovića, optuženi i Ilija Stojanović (1964) i Ilija Plavšić (1949), svi iz Kneževa, terete se da su u vremenu od septembra 1991. do maja 1992. u baranjskim selima Doboševici i Topolju, osnovali štab TO u namjeri da na tom području onemoguće opstanak Hrvata, protjeraju ih i navedena sela učine etnički čistim srpskim područjem tako što su nesrpsko stanovništvo izvrgavali svakodnevnom fizičkomi psihičkom zlostavljanju i zastrašivanju, nabrajajući šta je koji od njih konkretno učinio.

Okanoviću se stavlja na teret da je 10.09.1991. lišio slobode Petra Kalinića i tom prilikom ga udario kundakom puške u prsa a malo kasnije šakomu i lice i čelo od čeka je ovaj bio ošamućen; 27. novembra 1991. u prostorijama Štaba TO u Kneževu Ivu Svalinu vezao za stolicu te ga posjeo na stolicu predavši ga ostalim pripadnicima TO da ga tuku i muče; 11. decembra 1991. u prostorijama MZ, gdje je priveden Matija Kolar, ispitivao ga tražeći da prizna da ima radio stanici i pritom mu prijetio ubistvom i udario ga nogom obuvenom u vojničku čizmu, zadavši mu težu povredu usta; tokom jeseni 1991 i zime 1992. prisiljavao stanovnike Kneževa, Doboševice i Topolja nesrpske nacionalnosti na obavljanje prisilnih radova na kopanju rovova za bunkere (trojica Davor Biro, Tadiju Jakšića i Ivu Svalinu; u toku juna 1992. god u štab priveo Davora Biroa i i prisiljavao ga da pristupi u srpske redove.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.